ispitivanje svjedoka

[FOTO] Na suđenju Filipu Zavadlavu odbili svjedočiti otac i brat, a on će se braniti neubrojivošću

30.09.2020 u 09:44

Bionic
Reading

Na Županijskom sudu u Splitu u sljedeća tri dana održat će se ročište u suđenju Filipu Zavadlavu za trostruko ubojstvo u siječnju u splitskom Varošu

Danas, sutra i preksutra održat će se ročišta u slučaju Filipa Zavadlava. Na sudu će se, uz svjedoke, pojaviti Zavadlavov otac i brat. Sutra će također na sudu dati iskaze svjedoci, dok će u petak na red doći vještaci.

Već je stigao na sud iz gospićkog zatvora i čeka da počne ročište, navodi 24 sata.

Ukupno bi u iduća dva dana trebalo biti ispitano 12 svjedoka te u petak tim vještaka iz Vrapča koji su obavili kombinirano psihijatrijsko-psihološko vještačenje Filipa Zavadlava (25). Upravo se naime mladiću optuženom za trostruko teško ubojstvo, za što može dobiti do 50 godina zatvora, nastavlja suđenje pred Županijskim sudom u Splitu, uz pojačane sigurnosne mjere kao i na prethodnim ročištima.

  • +2
Filip Zavadlav na sudu Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj

'Generalno se ne osjećam krivim. Ne bih se još očitovao o krivnji', odgovorio je Zavadlav na pitanje sutkinje Višnje Strinić na suđenju u kolovozu ove godine.

Optužnica Županijskog državnog odvjetništva tereti Zavadlava da je 11. siječnja ove godine u Varošu s 37 metaka iz automatske puške ubio Marina Bobana (24), Juricu Torlaka (38) i Marina Ožića Paića (25) koji su se u vrijeme ubojstva nalazili na dvama motorima. Osim za trostruko teško ubojstvo, tereti ga se za nedopušteno držanje oružja i za općeopasnu radnju. Za ta kaznena djela zakonodavac predviđa maksimalnu zatvorsku kaznu u trajanju od 50 godina.

Policiji se predao nekoliko sati nakon ubojstva i to u kafiću nadomak zgrade policije. Prethodno je automatsku pušku odbacio u kontejner na cesti, u kojem je i pronađena.

Kako doznaje Večernji list otac (Ante) i brat (Stanislav) Filipa Zavadlava odbili su svjedočiti danas u postupku. Iskoristili su svoje zajamčeno pravo o izostanku iskaza ako bi tako sebi bliskog srodnika, člana obitelji ili prijatelji izvrgnuli sramoti i novom kaznenom progonu.

Filip Zavadlav, optužen za trostruko teško ubojstvo u splitskom Varošu, branit će se neubrojivošću, dalo se zaključiti iz izjave koju je danas nakon održanog ročišta dao njegov odvjetnik Branko Šerić, javlja Dalmatinski portal.

'Obrani su interesantni svjedoci koji su govorili o njegovom psihičkom stanju i misaonom sklopu koji je bio dezorganiziran. U najmanju ruku je bio u graničnom psihološkom i psihijatrijskom momentu, dakle granični slučaj, premda kod njega nije utvrđena šizofrenija. Ti svjedoci će pomoći vještacima da se do kraja očituju je li bio bitno smanjeno ubrojiv ili potpuno neubrojiv. Pomoći će i meni u postavljanju pitanja za vještake, a i sutrašnje svjedoke', kazao je Šerić.