FANTASTIČNI PRIZORI

Fotke Saturnova sustava od kojih staje dah

08.06.2010 u 16:00

Bionic
Reading

Dok smo mi ovdje na Zemlji zabavljeni svojim svakodnevnim poslovima, u udaljenom kraju Sunčeva sustava letjelica Cassini neumorno snima zadivljujući svijet Saturna i njegovih satelita

Proteklih nekoliko mjeseci NASA-ina letjelica velika poput školskog autobusa, teška 5774 kg, prošla je nekoliko puta pored Saturnovih mjeseca, zabilježila odraz Sunca u jezeru na površini Titana i gejzire na Enkeladu
Misija je lansirana 10. listopada 1997, a za putovanje dugo 1,4 milijarde kilometara trebalo joj je sedam godina. Sa sobom je nosila sondu Huygens Europske svemirske agencije koja se spustila na Titan i prikupila mnoštvo podataka.

Cassini sa Zemljom komunicira uz pomoć triju antena, a podacima koji putuju brzinom svjetlosti treba više od sat vremena da stignu. Opremljena je sa 12 instrumenata koji, između ostalog, istražuju atmosferu, gravitaciju, magnetno polje, površinu te sastav Saturna i njegovih satelita.

U fotogaleriji pogledajte zadivljujuće fotografije koje je u posljednje vrijeme napravio Cassini, a dolje pogledajte snimku Saturnove aurore.