presuda alojzu tomaševiću

Forum žena SDP-a: Hrvatsko pravosuđe ne želi kažnjavati nasilje nad ženama

22.01.2020 u 12:58

Bionic
Reading

Forum žena SDP-a u srijedu je kritizirao nepravomoćnu presudu požeško-slavonskom županu Alojzu Tomaševiću, koji je osuđen na 10 mjeseci uvjetno zbog obiteljskog nasilja, ocijenivši da presuda potvrđuje da hrvatsko pravosuđe ne želi kažnjavati nasilje nad ženama oštrijim kaznama

'Vijest koja je novinske stupce punila nekoliko godina dobila je danas epilog, a svi mi dobili smo i poruku: nasilje nad ženama nije osobito teško djelo i za njega se ne odgovara zatvorskom kaznom', priopćio je Forum žena SDP-a.

Navodi kako presuda potvrđuje da hrvatsko pravosuđe neće i ne želi kažnjavati nasilje nad ženama oštrijim kaznama nego što su predviđene za neplaćanje alimentacije, carinske prijestupe, nedozvoljenu trgovinu i prijevare.

Pri tome su naveli i primjer da se uvjetno osuđuju i zlostavljači životinja, dok struka govori da se uvjetne kazne primjenjuju ukoliko se djelo počini prvi put i ako nije osobito teško.

Prema Forumu, takva poruka ohrabruje zlostavljače da nesmetano čine zlodjela, da za njih neće odgovarati drastičnije osim tako da se malo primire na određeni rok, dok žrtvama rodno utemeljenog nasilja govori da pravosuđe nema empatije za njihove masnice, njihovu patnju i strah.

Žrtve nasilja nerijetko govore da su prijavile počinitelja kako bi spriječile da se isto događa drugima, a ta je rečenica, ističe Forum, danas izgubila svaki smisao.

Drži da je pravosuđe pokazalo needuciranost, neosjetljivost i jasan otpor da bude jedan od faktora suzbijanja nasilja u društvu te da pravosuđe ne smije zaboraviti da kazna treba djelovati odgojno prema počinitelju i slati nedvojbenu poruku društvu.

'No, kod nas su stvari postavljene potpuno suprotno i drugačije nego bilo gdje drugdje u civiliziranom svijetu - počinitelja se ili oslobodi ili blago kazni, a potom predsjednik Vrhovnog suda uputi ispriku, valjda kao satisfakciju žrtvi', ocijenili su iz Foruma žena.

Općinski sud u Slavonskom Brodu u srijedu je Tomaševića proglasio krivim za obiteljsko nasilje nad suprugom Marom Tomašević te ga nepravomoćno osudio na uvjetnu kaznu od 10 mjeseci s rokom kušnje od dvije godine. Zbog nasilja u obitelji i nanošenja tjelesne ozljede optužnicu je 29. prosinca 2017. protiv Tomaševića podiglo Općinsko državno odvjetništvo u Požegi.

Cijeli slučaj na sud je dospio zbog ozljeda koje je u jednoj od svađa zadobila Mara Tomašević, a zbog čega je zatražila i liječničku pomoć.