sramotan položaj

Fortuna: Prosječna mirovina je 2558 kuna i niža je od linije siromaštva od 2710 kuna

07.10.2020 u 14:48

Bionic
Reading

Matica umirovljenika Hrvatske (MUH) održala je u srijedu redovnu izvještajnu skupštinu na kojoj je predsjednica MUH-a Višnja Fortuna upozorila na "sramotan položaj umirovljenika", koji žive u siromaštvu, s prosječnom mirovinom koja iznosi 38 posto prosječne plaće

"Prosječna mirovina je 2558 kuna i niža je od linije siromaštva od 2710 kuna. Moramo puno raditi, uz razumijevanje Vlade, nadležnog ministarstva i premijera, kako bismo taj dio poboljšali jer je to zaista sramotno", izjavila je Fortuna na skupu najveće umirovljeničke organizacije u Hrvatskoj, u koju je uključeno 279.000 članova.

Prosječna mirovina iznosi svega 38 posto prosječne plaće, najniža mirovina u Hrvatskoj je 1050 kuna, a saborske mirovine i one po posebnim propisima višestruko su veće, kaže Fortuna.

Napominje kako je teško utvrditi kolika bi mirovina mogla zadovoljiti sve potrebe umirovljenika, koji uz svakodnevne troškove iz tzv. sindikalne košarice imaju i dodatne troškove za lijekove i liječenje.

"Umirovljenici bi morali živjeti onako kako zaslužuju jer su izdvajali u mirovinsko osiguranje. Oni su ujedno najodgovorniji, prvi plaćaju račune i prvi izlaze na izbore, no kad prođu izbori svi ih zaborave. Ali mi ih nećemo zaboraviti", poručila je Fortuna.

Tomu bi trebalo poslužiti i savjetodavno tijelo Vlade - Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe, kroz koje će udruge i sindikat zastupati umirovljenike i njihova prava.

Zatražit će povoljnije usklađivanje mirovina s rastom cijena i plaća

Nacionalno vijeće ponovno bi se trebalo sastati za mjesec dana i zatražiti povoljnije usklađivanje mirovina s rastom cijena i plaća, a pokrenuli su i inicijativu za izmjenu modela obiteljske mirovine, koju najčešće prima supruga čija je mirovina znatno manja od one preminulog supruga.

Po sadašnjem modelu, osoba koja se odluči za obiteljsku mirovinu mora se odreći svoje mirovine i prima 70 posto suprugove. Novi model, koji predlažu umirovljeničke udruge, značio bi povećanje na 80 posto, a omogućili bi i paralelni model - zadržavanje cijele mirovine uz mogućnost stjecanja određenog postotka mirovine preminulog partnera.

Pokrenuli su i inicijativu da se hitno poveća prihodovni cenzus za besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje na 2000 kuna jer je redovitim usklađivanjem mirovina unatrag godine dana pravo na besplatno dopunsko osiguranje izgubilo čak 10.000 umirovljenika.

"Očekujemo da ćemo u ove četiri godine ostvariti ono što je u programu zacrtano, ako to ne uspijemo, ići ćemo do premijera pa i dalje od toga", poručila je Fortuna.

Premijer Andrej Plenković nedavno je, prilikom potpisivanja sporazuma o osnivanju Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, istaknuo kao prioritet povećanje iznosa mirovina za 10 posto do kraja Vladina mandata.