ZORAN MILANOVIĆ PRIZNAO

'Formalno smo u recesiji! BDP nam je u minusu 1,3 posto'

31.05.2012 u 11:08

Bionic
Reading

Na kraju današnje sjednice Vlade premijer Zoran Milanović priznao je da je Hrvatska ponovno službeno ušla u recesiju s padom BDP-a u prvom kvartalu za 1,3 posto u odnosu na prošlu godinu

'Mogu i moram objaviti rezultate Zavoda za statistiku za kretanje BDP-a koji je negativan na godišnjoj razini, odnosno BDP je u minusu 1,3 posto u odnosu na isto razdoblje 2011. godine. Formalno smo u recesiji. To je nastavak trenda od prošle godine...', objavio je Milanović.

Najočitiji i najveći pad zabilježen je, kaže, u industriji, energetici, građevinarstvu, transportu i rudarstvu. Druge gospodarske grane, poput hotelijerstva, poljoprivrede, šumarstva, ribarstva, trgovine, restoranske djelatnosti, financijskog posredovanja i najma nekretnina, imale su rast, ali ne dovoljan da bi pokrile nastale minuse.

'Nećemo se izvlačiti time da smo naslijedili negativne trendove od prošle vlasti, imamo pad BDP-a u već dva kvartala. Sve su države u našem okružju u ovom razdoblju ušle u recesiju, osim Slovačke i nekih baltičkih država koje su imale ogroman pad 2009, pa je sad stopa rasta očito veća.'

Premijer Milanović o recesiji

'To imamo, s time radimo, ali time nismo zadovoljni! Ne možemo i nećemo tražiti izgovore na temelju onoga što je bilo. Ne možemo se prepustiti na milost i nemilost okolnostima. Možemo kritizirati javna poduzeća, ali mi smo im vlasnici i mi smo krivi. Tek je počelo i molim sve za strpljenje. Ono razumno strpljenje, jer ne mogu svi građani imati vječno strpljenja', poručio je Milanović sa sjednice Vlade.