KORAK NAPRIJED

Fitch podignuo kreditni rejting Grčke na B-

13.03.2012 u 22:18

Bionic
Reading

Bonitetna agencija Fitch u utorak je podigla kreditni rejting Grčke s "ograničenog bankrota" na B- sa stabilnom perspektivom, objasnivši tu odluku okončanjem akcije zamjene dužničkih obveznica u ponedjeljak, kojom je dug te zemlje smanjen za oko 100 milijardi eura, objavile su agencije

Reuters podjeća da je to prvo podizanje grčkog rejtinga od izbijanja financijske krize krajem 2009. i prvo povećanje Fitcheve procjene još od 2003.

Fitch objašnjava, kako prenosi AFP, da je završetak zamjene obveznica, koja je obuhvaćala 177 milijardi eura grčkog duga prema privatnim kreditorima, "dokinuo" stanje nemogućnosti plaćanja, koje se ogleda u kreditnoj ocjeni "ograničenog bankrota".

Fitch također ističe da je dugoročna ocjena podložna razvoju događaja, odnosno smjeru kojim će Grčka krenuti u odnosu na parametre koje su zadali EU i MMF i njezinoj "sposobnosti i želji da poštuje (plaćanje) restrukturiranih obveza", odnosno obveznica izdanih u ponedjeljak.

No nova ocjena B- za Fitch znači da je stanje u promatranoj zemlji "vrlo špekulativno", što znači da agencija smatra da je mogućnost novog bankrota Grčke i dalje moguća.

"Agencija smatra da i dalje postoji ozbiljan i stvaran rizik od bankrota u svjetlu visoke zaduženosti" u kojoj se Grčka i dalje nalazi te zbog "gospodarskih izazova" i provedbe nužnih reformi koji očekuju tu zemlju.

"Uz to, značajan kratkoročni rizik predstavljaju i skorašnji parlamentarni izbori, odnosno nesigurnost glede sastava nove vlade i njezine odlučnosti da provede program EU i MMF-a", navodi Fitch.