DOMINIRA NASLOVNICAMA

Finski analitičar o Milanoviću: 'Kad bi netko iz Bidenovog ureda nazvao Zagreb i pitao ima li problema…'

12.05.2022 u 22:12

Bionic
Reading

O ulasku Finske u NATO novinarka N1 Jelena Bokun razgovarala je s finskim novinarom i analitičarom, Laurijem Nurmijem, koji dugi niz godina prati politike Sjevernoatlantskog saveza. On smatra da hrvatski predsjednik Zoran Milanović svoje izjave o vetu na finski ulazak govori radi vlastite popularnosti

Komentirajući Milanovićev stav o ulasku Finske i Švedske u NATO, Nurmi je iznio zanimljivu tezu.

'Vjerujem da, kad bi netko iz ureda predsjednika Bidena nazvao Zagreb i pitao postoji li problem, odgovor bi bio ‘gospodine predsjedniče, nema nikakvih problema’. Ključno je da je SAD razgovarao s diplomatima. Prošli tjedan sastao sam se s američkom ambasadoricom za NATO, Julianne Smith, u Bruxellesu, u sjedištu NATO-a. Javno je naglašavala da se i demokrati i republikanci u Washingtonu slažu s članstvom Finske. Američka diplomacija bit će najvažniji element koji će ovaj proces učiniti laganim i za Finsku i za Švedsku', rekao je Nurmi za N1.

Upitan bi li hrvatski predsjednik ipak mogao stvoriti neke probleme ili štetu što se tiče tog pitanja, odgovori je kako vjeruje da Milanović želi pozornost.

'Ovakvi procesi dobri su za političare koji bi željeli imati više pozornosti, kako kod kuće, tako i u inozemstvu. Takvim izjavama o vetu on garantira da će dobiti naslovnice koje je očekivao i, pretpostavljam, želio. Ovo je neka vrsta populističke strategije u politici, ali ima li nekog stvarnog utjecaja? Ne vjerujem', kazao je Nurmi.