održiva budućnost

Finska preuzela rotirajuće predsjedanje EU-om

01.07.2019 u 09:09

Bionic
Reading

Finska je u ponedjeljak preuzela rotirajuće šestomjesečno predsjedanje Vijećem EU-a od Rumunjske pod motom "Održiva Europa - održiva budućnost"

Promoviranje Europske unije kao "globalnog lidera u klimatskim aktivnostima" bit će u središtu finskog predsjedanja.

Finski premijer Antti Rinne rekao je obraćajući se parlamentu prošlog tjedna da će to također značiti posvećivanje klimatskoj neutralnosti do 2050.

Finska teži obrani zajedničkih vrijednosti EU-a poput "vladavine prava, ljudskih prava, ravnopravnosti i demokracije", navodi Rinne.

Među izazovima s kojima se suočava EU u sljedećih šest mjeseci je odgoda izlaska Velike Britanije iz EU-a koji je predviđen za 31. listopad.

Britanska premijerka na odlasku Theresa May odstupila je prošlog mjeseca nakon što njezin sporazum o brexitu ispregovaran s Bruxellesom nije dobio podršku u parlamentu u Westminsteru.

Torijevci su trenutno usred natjecanja za nasljednika May, a bivši ministar vanjskih poslova i zagovarač Brexita Boris Johnson glavni je favorit za novog britanskog premijera.

Johnson zagovara nove pregovore o brexitu s EU-om, što je već nekoliko najviših europskih dužnosnika odbilo.

Ako se sporazum ne postigne do 31. listopada, Britanija bi mogla izaći iz EU-a bez sporazuma što bi moglo donijeti probleme i Britaniji i Uniji.