niska zaraza

Finska i Norveška postrožuju organičenja na granicama

19.08.2020 u 21:17

Bionic
Reading

Finska, relativno pošteđena pandemije covida-19, odredila je u srijedu ograničenja za putovanja iz većine zemalja Europske unije, ističući da ima najstrožu politiku na granicama u EU

Istog dana je i Norveška dodala Grčku, Veliku Britaniju, Irsku, Austriju i neke dijelove Švedske i Danske na popis zemlja u koje se ne savjetuju putovanja koja nisu nužna.

Finska i Norveška su na svojim teritorijima uspješno obuzdavale pandemiju od koje je u svijetu umrlo više od 780.000 oboljelih, ali te dvije zemlje nekoliko tjedna bilježe blagi porast broja slučajeva, pa je Finska Norvešku upisala na svoj crveni popis.

Mjera koju je najavio Helsinki, koja stupa na snagu od 24. kolovoza, ne odnosi se na osobe koje stižu iz Italije, Mađarske, Slovačke, Estonije i Litve, gdje je posljednjih 14 dana niska stopa zaraze.

Putnici iz drugih zemlja EU-a moraju "valjanim" razlogom opravdati dolazak u Finsku i otići u dvotjednu karantenu.

"Finska granična politika je najstroža u Europskoj uniji, jer želimo zadržati relativno dobru situaciju u pogledu virusa", izjavila je ministrica unutrašnjih poslova Maria Ohisalo na konferenciji za novinare.

Od lipnja Finska dozvoljava zemljama koje tijekom posljednja dva tjedna maju manje od 8 novih slučajeva zaraze covidom-19 na 100.000 stanovnika da bez ograničenja prijeđu njezinu granicu.

Prag koji je odredila Finska je puno stroži od onog Norveške koja je granicu postavila na 20 slučajeva zaraze na 100.000 stanovnika.