ništa ne pomaže

Finska, država blagostanja, u opasnosti od bijele kuge

18.08.2019 u 23:03

Bionic
Reading

Demografski problemi ne muče samo Hrvatsku, već i druge zemlje Europske unije u kojoj je petina stanovništva starija od 65 godina. Prijete i zemljama poput Finske čije stanovništvo, nakon Japana i Južne Koreje, najviše stari u svijetu. U isto vrijeme imaju najmanju stopu nataliteta u posljednjih stotinu godina. Sve to ugrožava finsku državu blagostanja, izvještava HRT

Blues tzv. srebrne generacije, kako suvremena ekonomija naziva stanovništvo starije od 65 godina. Danas je to svaki peti Finac, za pola stoljeća bit će svaki treći.

Finski jaz održivosti, koji se definira kao dugoročni omjer javnog duga i gospodarskog rasta, trenutačno iznosi oko četiri posto BDP-a, što je oko 10 milijardi eura. Javna potrošnja zbog potreba starijega stanovništva sve je veća, javlja iz Helsinkija novinar HRT-a Dragan Nikolić.

Ministarstvo financija procijenilo je da će u sljedeće četiri godine troškovi zdravstva zbog starenja stanovništva povećati javnu potrošnju za 500 milijuna eura godišnje.

Prošla finska vlada pala je, među ostalim, i zbog toga što premijer desnog centra s koalicijskim partnerima nije uspio dogovoriti zdravstvenu reformu. Nova vlada predvođena socijaldemokratima zdravstvo ostavlja kao teret na plećima gradova i općina.

  • +8
Stoljeće finske neovisnosti i demokracije Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

- Važno je pobrinuti se da naše starije stanovništvo sačuva funkcionalnu sposobnost. Više funkcionalnosti iznad 65. godine znači i manje problema. Tada se taj pritisak velikog troška za usluge za starije osobe pomiče za pet do deset godina, smatra ministrica obitelji i socijalne politike Krista Kiuru.

Trend sve nižeg nataliteta u Finskoj počeo je prije jednog desetljeća, netom nakon ekonomske krize. Ima općina koje danas za svako rođeno dijete daju i po 10.000 eura. Ali ne pomaže. Stopa prirodnog prirasta trenutačno iznosi 1,4 djeteta po ženi, što je rekordno nisko kada govorimo o Finskoj. Finske žene i muškarci poprilično su stari kada dobiju prvo dijete.

  • +5
Zabavni park Angry Birds u Tampereu u Finskoj Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Država kreće u reformu sustava roditeljskih dopusta, poslovna zajednica izračunala je da bi mogla stajati oko 100 milijuna eura. Uključuje dulji plaćeni dopust, te prijedlog da svaki roditelj obavezno iskoristi trećinu, a ostalo po dogovoru.

Helsinška ljetna idila samo je prividna. Za 30 godina u zemlji s 5,5 milijuna stanovnika bit će 200.000 manje radno sposobnih. A broj novorođenih u 2018. bio je rekordno mali, manji nego za godina velike gladi u 19. stoljeću.