LETERME O HRVATSKOJ

Finiš pregovora do kraja godine

07.07.2010 u 16:47

Bionic
Reading

Belgijsko predsjedništvo EU-a ističe da sve zemlje kandidate za članstvo treba ocjenjivati individualno prema njihovim zaslugama te očekuje da hrvatski pristupni pregovori uđu u zaključnu fazu u drugoj polovici ove godine, izjavio je u srijedu u Strasbourgu belgijski premijer Yves Leterme

'Proširenje je važan element. Treba odlučno voditi pregovore s kandidatskim zemljama, koje treba ocjenjivati isključivo prema vlastitim zaslugama. Pregovori s Hrvatskom mogli bi ući u završnu fazu pod našim predsjedništvom', rekao je Leterme na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu, predstavljujući zastupnicima program belgijskog predsjedništva.

Leterme je najavio da će za vrijeme belgijskog predsjedništva Island započeti pristupne pregovore, da će pregovori s Turskom biti nastavljeni svojim ritmom, te da će predsjedništvo učiniti sve što može kako bi se omogućio početak pristupnih pregovora s Makedonijom.

Kao prvi prioritet belgijskog predsjedništva Leterme je istaknuo održivi gospodarski rast.'Trebamo uspostaviti financijsku i gospodarsku stabilnost, uspostaviti proračunsku disciplinu a da ne ugrozimo gospodarski oporavak te pronaći način za godišnji rast od najmanje dva posto. Potreban nam je taj rast kako bismo financirali naš socijalni model, kojem ostajemo privrženi', rekao je Leterme.

Osim održiva gospodarskog rasta, Leterme je kao prioritete izdvojio socijalnu koheziju, zaštitu okoliša i borbu protiv klimatskih promjena, sigurnost građana i ulogu EU-a u svijetu.