IRSKA

Fine Gael i laburisti dogovorili koaliciju

06.03.2011 u 09:55

Bionic
Reading

Dvije najveće irske stranke Fine Gael (desni centar) i Laburistička stranka rano u nedjelju dogovorile su buduću vladajuću koaliciju, postigavši sporazum na osnovu kojega će od europskih čelnika zatražiti ublažavanje uvjeta otplate 85 milijarda eura zajma MMF-a i EU-a

Razgovori Fine Gael, pobjednice nedavnih parlamentarnih izbora i drugoplasiranih laburista trajali su cijeli tjedan. 'Sretan sam što vas mogu izvijestiti da smo postigli sporazum', rekao je čelnik Fine Geal i budući irski premijer Enda Kenny.


Laburisti će još tijekom današnjeg dana zatražiti od svojih članova i zastupnika da odobre koalicijski sporazum. Tada će se i objaviti pojedinosti dogovora, ali je poznato da će se on prema EU-u i MMF-u temeljiti na smanjenju kamata koje je Kenny ranije nazvao 'kaznenim'.

Fine Gael je na vlast dovela kriza i veliko nezadovoljstvo birača međunarodnim planom za spašavanje otoka koji je Irska koncem studenog potpisala s Europskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Na izborima je dotad vladajuća stranka Fianna Fail ostvarila najgori rezultati u povijesti i broj zastupnika joj je više nego trostruko smanjen.