AFERA PATRIA

Finci znaju koji su hrvatski dužnosnici primili mito

Bionic
Reading

Finski bi istražitelji u iduća tri mjeseca trebali završiti istragu o mogućem davanju i primanju mita prilikom prodaje oklopnih vozila finske Patrije Hrvatskoj, nakon čega će tamošnji državni odvjetnik odlučiti o eventualnom podizanju optužnice, piše Poslovni dnevnik

Potkraj svibnja završila je, pak, istraga u Sloveniji započeta 2008., a odluka o podizanju optužnice protiv osumnjičenih u tamošnjem slučaju bit će donesena do kraja godine. Upravo je prikupljeni materijal u istrazi o slovenskoj kupnji naznačio mogućnost nelegalnih radnji u Hrvatskoj

'Imamo razloga vjerovati da je novac isplaćen dužnosnicima u Hrvatskoj. U dokumentima koje smo prikupili u slovenskom slučaju nalaze se i imena hrvatskih dužnosnika. Do kraja godine završit ćemo istragu', rekao je glavni inspektor Finskog ureda za istraživanje Kaj-Erik Björkqvist zaPoslovni dnevnik

Hrvatska je na javnom natječaju 2007. godine od finskog proizvođača oružja Patrije kupila 84 oklopna vozila za 112 milijuna eura. Slovenija je 2006. sklopila ugovor o kupnji 135 Patrijinih vozila.

'Imamo osumnjičene i sliku o tome što se, moguće je, dogodilo. No, želim naglasiti da su sve to samo sumnje, nitko nije optužen', kaže finski istražitelj.

Afera Patria dosad je najveća korupcijska istraga u Finskoj u međunarodnom poslovanju. 'Za nas je ovo važan slučaj. Nama su ovdje za pokretanje istraga dovoljne tek naznake', napominje Björkqvist.

Finski istražitelji još su ranije formirali grupu s hrvatskim i austrijskim kolegama, budući da su kao posrednici u poslu sudjelovali i državljani Austrije, te je postavljen operacijski plan u kojem su podijeljeni njihovi zadaci.

'Suradnja se odlično odvija, zadovoljni smo odnosom s hrvatskim kolegama', ističe Björkqvist, odbivši reći na koga sumnjaju za primanje mita.

Hrvatski istražitelji zaduženi su za terenski dio istrage u Hrvatskoj. Napominje kako su u Finskoj od ranije osumnjičena četiri bivša Patrijina menadžera za moguće davanje mita u Sloveniji i Hrvatskoj, od kojih su dvojica bila i uhićena. Jedan od njih bio je Reijo Juhani Niittynen (55), pušten 31. siječnja nakon dva tjedna provedena u pritvoru. Njegov odvjetnik Antti Riihell odbio je komentirati. 'Ponovno ćemo ih ispitati', kaže finski istražitelj te dodaje da je prije nekoliko dana ondje ispitana i peta osoba, također osumnjičena za davanje mita.