BORBA PROTIV KORUPCIJE

Financiranje stranaka u Srbiji pod povećalom

23.04.2009 u 18:04

Bionic
Reading

Srbijanski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić najavio je u četvrtak da će se policija uključiti u istraživanje financija političkih stranaka u Srbiji ako se utvrdi sumnja u kažnjiva djela

'Istraživat ćemo svaki slučaj kršenja zakona. Kad je riječ o političkim strankama, postoje drugi načini nadzora njihova financiranja, a to će biti posao agencije za borbu protiv korupcije. A ako ima takvih kažnjivih djela, policija će se, naravno, uključiti', rekao je Dačić novosadskom listu Dnevnik.

Osvrnuvši se na iskaz bivšega zrenjaninskog gradonačelnika Gorana Kneževića o navodnu ilegalnom financiranju Demokratske stranke (DS), Dačić je kazao da je slučaj trenutačno izvan nadležnosti policije i da ministarstvo unutarnjih poslova nema podatke o tijeku procesa koji vodi posebno državno odvjetništvo za borbu protiv organiziranog kriminala.

Srbijanski su mediji u srijedu izvijestili da je bivši zrenjaninski gradonačelnik i dužnosnik DS-a Goran Knežević, koji je optužen za zlouporabu službenog položaja i nalazi se u zatvoru, u iskazu pred istražnim sucem u Beogradu optužio DS da se financira neprijavljenim novcem. Knežević je, kako je navedeno, na taj način objasnio podrijetlo novca pronađena u sefovima u Vojvođanskoj banci na njegovo ime i izjavio da je na isti način financiran i pokrajinski odbor DS-a u Novom Sadu. Kao najveće izvore financiranja naveo je Naftnu industriju Srbije i Fond za kapitalna ulaganja Autonomne Pokrajine Vojvodine.

DS je odbacio Kneževićeve optužbe, ustvrdivši da se ne želi miješati u sudski postupak koji se vodi protiv njega. Predsjednik države i DS-a Boris Tadić u srijedu je najavio da će svi financijski tokovi stranaka u Srbiji biti preispitani te da će, budu li pronađeni tajni fondovi, krivci biti kažnjeni.

Financiranje političkih stranaka u Srbiji aktualizirano je pošto su se u početku tjedna zastupnici u srbijanskom parlamentu u izjavama medijima složili da je Srbiji prijeko potreban nov zakon o financiranju stranaka, kojim bi bila spriječena korupcija na najvišoj državnoj razini. DS je prvi na svojemu internetskom portalu u ponedjeljak objavio popis svojih donatora i izvješće revizora o poslovanju u 2008., a beogradski mediji objavili su da je uglavnom riječ o malim obiteljskim tvrtkama te da su na popisu i tvrtke koje su poslovale s gubitkom.

Potom su se oglasile oporbene Liberalno-demokratska partija Čedomira Jovanovića, koja je odbila javno navesti imena svojih glavnih financijaša, opravdavajući to brigom za njihovu sigurnost. Predstavnici Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice kazali su pak da su financijaši te stranke poznati nadležnim tijelima te da ih ne treba navoditi na internetskom portalu stranke.