NAJOMILJENIJA POLITIČARKA

Financijski slom na čelo Islanda doveo lezbijku

29.01.2009 u 11:43

Bionic
Reading

Nakon što je islandska koalicijska vlada pala pod pritiskom financijskog sloma, a premijer Geir Haarde predao ostavku predsjedniku Olafuru Ragnaru Grimssonu, izabrana je nova premijerka Johanna Sigurdardottir

Nova islandska premijerka ne skriva svoju homoseksualnost. Ta 66-godišnja lezbijka bivša je stjuardesa, sindikalna čelnica i ministrica socijalne skrbi, iza koje je dugogodišnja politička karijera.

Obje stranke koje čine novu koalicijsku vladu Islanda podržale su imenovanje Johanne Sigurdardottir za novu premijerku. 'Treba nam jaka i stabilna vlada, u interesu naših građana', izjavila je Sigurdardottir u srijedu najavljujući da će nova vlada biti formirana u subotu.

Ona će biti na premijerskoj dužnosti do novih izbora, koji bi se trebali održati u svibnju. Analitičari ne predviđaju da će ona nakon izbora zadržati premijersku funkciju, jer se ne očekuje da će njezina stranka Socijaldemokratska alijansa ostvariti značajnije rezultate.

Bivša konzervativna vlada pala je u ponedjeljak zbog financijske krize i kolapsa banaka koji je uslijedio nakon višegodišnjeg rapidnog gospodarskog rasta. Donedavno iznimno bogati Island sada karakteriziraju inflacija i nezaposlenost.

Sigurdardottir je bila najpopularnija islandska političarka u studenom prošle godine, kada ju je podržavalo čak 73 posto građana. Poznata je po osiguravanju novčane skrbi za osobe s invaliditetom, umirovljenike i udruge koje se bore protiv nasilja u obitelji.

Zastupnica u parlamentu postala je 1978, a ministrica je bila u razdoblju od 1987. do 1994. i ponovno od 2007. Ona je prva žena na čelu islandske vlade i prva premijerka u svijetu otvoreno homoseksualnog opredjeljenja. Živi s novinarkom Joninom Leosdottir, s kojom se vjenčala 2002, no rijetko se zajedno pojavljuju u javnosti.  Nova islandska premijerka iz bivšeg braka ima dva sina.