TKO SU POLITIČKI DONATORI

Financije otkrile sve veće stranke osim HDZ-a

23.03.2009 u 10:52

Bionic
Reading

Iako su sve stranke bile dužne dostaviti svoja financijska izvješća Državnom uredu za reviziju i Ministarstvu financija – poreznoj upravi do 2. ožujka, HDZ još nije objavio svoje izvješće za 2008. godinu, kao ni popis donatora na svojoj internetskoj stranici

Objava tih podataka obveza je prema Zakonu o financiranju političkih stranaka, nezavisnih lista i kandidata, ali zakon ne precizira do kojeg datuma stranke te podatke moraju objaviti na svojim internetskim stranicama.

No, otkako je HNS prvi objavio svoje financijske podatke na internetu početkom ožujka, to su učinile manje-više sve parlamentarne stranke, piše Novi list.

Nakon narodnjaka, svoje je podatke objavio HSP. Oni su lani ostvarili prihod od skoro 3,6 milijuna kuna i rashode nešto veće od tri milijuna. Pozitivno su poslovali i ostvarili financijski plus od 550 tisuća kuna. Pravaši su prikupili 216 tisuća kuna, a među donatorima su i Anto Đapić sa 25 tisuća kuna, Daniel Srb s deset tisuća i Vlado Jukić s pet tisuća.

Najveća opozicijska stranka, SDP, lani je zabilježila prihod nešto veći od 35 milijuna kuna, a rashode nešto veće od 36,5 milijuna kuna te je ostvarila gubitak od 1.556.791 kune. Donacijama su socijaldemokrati prikupili nešto više od 1,6 milijuna kuna. Najveći su donatori među tvrtkama In Vozila i MTT s po pola milijuna kuna. Među fizičkim osobama donatorima brojni su poznati članovi stranke. Najizdašniji je bio Gordan Maras sa 14.200 doniranih kuna, slijedi ga Josip Leko sa 11.200 kuna, dok je predsjednik stranke Zoran Milanović donirao 1.200 kuna.

HSS je lani zabilježio minus od 804.172 kune, odnosno nešto manje od 10,5 milijuna rashoda i 9,7 milijuna prihoda. HSS je bio uspješniji u prikupljanju donacija: prikupio je 2,2 milijuna, a najveći je donator Spačva sa 200 tisuća kuna.

HSLS je objavio podatke o prihodu (3,2 milijuna) kuna i rashodu (nešto manje od 2,6 milijuna), ali nisu obznanili tko su im donatori i koliko je novca donacijama prikupljeno. I treća stranka vladajuće koalicije, SDSS, objavila je samo djelomično podatke o financijskom poslovanju. Poznato je da su lani poslovali s plusom od pola milijuna kuna (2,3 milijuna prihoda i 1,8 rashoda). Donacijama su prikupili 84.300 kuna, ali ne i to tko su donatori. I IDS je lani pozitivno poslovao ostvarivši plus nešto veći od 300 tisuća kuna (3,6 milijuna prihoda, 3,3 rashoda). Dvije tvrtke i dvije fizičke osobe su im donirali 123.774,76 kuna.

HSU je lani pozitivno poslovao i uprihodio više od 2,7 milijuna kuna, a potrošio nešto više od 2,5 milijuna. Među donatorima umirovljeničke stranke našle su se i tri jedinice lokalne samouprave: grad Našice (5.260 kuna), Županiju Dubrovačko-neretvansku (13.500 kuna) i Gradsko poglavarstvo Metkovića (15.680 kuna). Budući da su zakonom zabranjene donacije iz takvih izvora, HSU je taj novac, kao ilegalnu donaciju, proslijedila u državni proračun, zaključuje Novi list.