MAJKA ILI MAĆEHA SVIH AFERA

Fimi media zanimljiva je samo zbog Sanadera

26.11.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Koktel novca i politike u aferi Fimi media poprimio je svu punoću gorkog okusa, no premda se ukupna šteta za državni proračun nastala u tom slučaju vrti oko, kako se zasad još uvijek samo nagađa, stotinjak milijuna kuna, čak je i to gotovo smiješna svota u usporedbi s onim što su progutale ostale afere na meniju

HEP – 600 milijuna kuna, Podravka – 310 milijuna do pola milijarde kuna, HPB - 328 milijuna kuna, da ne nabrajamo dalje, a ipak je, čini se, nekako baš Fimi media specijalitet kuće. Čija je kuhinja, kako se jadaju neki, ili koji magičan začin zaslužan za to, dvojba je koja možda izaziva žgaravicu, no čini se da bi na tom putu konačno mogao biti uhvaćen zec koji se navodno skriva i u maloprije spomenutom grmlju.

Odbjegli premijer i (ne)zavisni uvaženi zastupnik Ivo Sanader još je početkom godine prozvan kao krajnji nalogodavac i jedan od kreatora recepta izvlačenja proračunskog novca i njegovog usisavanja u HDZ-ovu stranačku blagajnu, a zatim su krenule i sve jasnije indicije o sljubljenosti Fimi medije i HDZ-a kao oglednom primjeru korupcije. U slučajevima HEP-a, Podravke i HPB-a postoje već i optužnice, dok se finaliziranje istraga oko Fimi medije tek čeka, a s obzirom na to da je prilično jasno kakvim bi se to ona ulovom mogla okititi, ne čudi da je sve ostalo nekako manje važno.

No možda i fami oko Fimi medije posebnu aromu daje upravo ta fina mreža kojom se omotala također oko HEP-a i HPB-a, ali i MUP-a, Hrvatskih šuma, Carinske uprave, HAC-a, ARZ-a te još nekoliko državnih poduzeća i agencija, čije poslovanje s Fimi medijom prokuhava USKOK.

ŠTETA JE MANJA, NO ULOV JE VEĆI

Dok se odbrojava vrijeme oko toga hoće li i kada u Gajevoj biti prokuhan i onaj kojeg se najpohlepnije čeka, pokušava se zbrojiti koliko je flaster uigrane ekipe na čelu s Nevenkom Jurak i Mladenom Barišićem, uz pomoćnike Anitu Lončar-Papeš i Bojana Dimića, vlasnike poduzeća koja su surađivala s Fimi medijom, koštao hrvatske porezne obveznike.

U igri u kojoj su i HAC-ARZ-ov direktorski kvartet Josip Sapunar, Marijo Crnjak, Jurica Prskalo i Zlatko Korpar, bivši predsjednik Hrvatskih šuma Darko Beuk te bivši ministar policije Ivica Kirin, šef Fonda za zaštitu okoliša Vinko Mladineo, spominju se i imena Josipa Protege te Ivana Mravka koji su navodno otkrili najvažnije sastojke koktela.

I to skupog jer se, s obzirom na brojke o kojima zbog tajnosti istrage mediji uglavnom samo nagađaju iako su dio njih i sami otkrili, šteta u aferi Fimi media penje na najmanje 114 milijuna kuna, dok izvori bliski istrazi spominju iznos između 80 i 90 milijuna kuna.

Jurak, Lončar-Papeš i Dimića sumnjiči se da su u poslovanju više društava u državnom vlasništvu s Fimi medijom ostvarivali naplatu fiktivnih računa za nepostojeće usluge od 2005. do 2009. te da su novac u iznosu od najmanje 16 milijuna kuna zadržali za sebe. Barišića se tereti za višemilijunsku štetu, spominje se 40 milijuna kuna, u poslovima HEP-a, Hrvatskih šuma i Plinacra s Fimi medijom, čija je vlasnica Jurak.

Sapunara, Prskala, Crnjaka te Korpara
sumnjiči se da su suradnjom s Fimi medijom oštetili HAC i ARZ za gotovo 26 milijuna kuna. Kirin je, navode mediji, pod istragom USKOK-a zbog sumnje da je, dok je vodio MUP, Fimi mediji dao 26 milijuna kuna.

U slučaju HEP-a mediji spominju i milijune eura koje su Barišić i Jurak navodno izvukli iz tog državnog poduzeća. Šteta nepoznatog, ali višemilijunskog iznosa spominje se i u slučaju poslovanja Hrvatskih šuma te HPB-a, dok se svota u slučaju Fonda za zaštitu okoliša vrti oko 5,5 milijuna kuna. Mediji spominju i Plinacro sa 6,3 milijuna kuna te Ministarstvo mora i prometa s pola milijuna kuna, također u poslovima s Fimi medijom.

U svakom slučaju, riječ je o zanimljivim brojkama za tvrtku čija je dobit, prema podacima iz poslovnih izvještaja u registru Financijske agencije (FINA), rasla u posljednjih nekoliko godina, najblaže rečeno, impresivnom brzinom. Fimi media, koja posluje od 2001, ostvarila je u 2003. godini 773.761 kunu prihoda te 19.305 kuna dobiti, a već četiri godine kasnije, dakle 2007, uspjela je dogurati do 53 milijuna kuna prihoda. Oni su, doduše, pali na 50 milijuna kuna u 2008, ali to nije zaustavilo dobit, koja je stalno rasla i prije dvije godine dosegnula 11,2 milijuna kuna.

S druge strane, znakovit je podatak da je prošle godine Fimi media imala prihod od 39.558 milijuna kuna, ali i dobit od samo tri milijuna kuna. Je li za to kriva kriza ili promijenjene političke prilike, odgovorit će na kraju USKOK-ova istraga, kao i koliko zaista iznosi šteta u ovoj rafiniranoj korupcijskoj aferi te kod koga su i u koje svrhe završili svi ti silni milijuni.