VLADAJUĆIMA DANA ŠANSA

Filozofski prekida blokadu do jeseni

22.05.2009 u 22:06

Bionic
Reading

Pobuna na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, po svemu sudeći, približila se kraju. Nakon 33 dana blokade pobunjeni su studenti u petak dali do znanja kako će tijekom vikenda plenum vjerojatno izglasati prekid blokade, pa bi se uobičajeni nastavni proces na Fakultet mogao vratiti već u ponedjeljak

No, time studentska borba ne prestaje. Kako su na konferenciji za novinare najavili predstavnici studenata iz Nezavisne inicijative, to će biti samo “zamrzavanje“ jednomjesečne blokade, piše Slobodna Dalmacija

- Ako se na prvoj jesenskoj saborskoj sjednici na dnevnome redu ne nađu izmjene Zakona o visokom obrazovanju, blokada Fakulteta nastavlja se početkom nove akademske godine - najavili su studentski predstavnici.

Dekan Miljenko Jurković dan ranije poručio je pobunjenim studentima kako ih nikakve sankcije neće stići ako na plenumu u petak na večer prekinu blokadu. Novinarima je kazao kako bi u tom slučaju za normalizaciju nastavnog procesa trebalo nekoliko dana, “a velikim naporom satničara, to će moći biti već u ponedjeljak“.

- Problem nije u sastavljanju rasporeda, jer on već postoji, nego u obavještavanju oko 700 nastavnika i šest tisuća studenata - kaže dekan Jurković.

Nastava za studente FF-a zadnja dva tjedna održavala se na 13 alternativnih lokacija, a zbog dva tjedna nadoknade, akademska godina će završiti 26. lipnja. Istaknimo da je u petak na užarenom zagrebačkom Trgu bana Jelačića 20-ak studenata zagrebačkoga i riječkoga Filozofskog fakulteta te riječke Akademije primijenjenih umjetnosti, održalo performance, odnosno a(u)kciju, “Kupujmo hrvatske studente“.

Svaki je građanin tako mogao “kupiti dobro očuvanog“ hrvatskog studenta po simboličnoj cijeni od 10 tisuća kuna, koliko stoji godišnja školarina. S ucrtanim bar-kodom na čelu studenti su legli na vreli beton, dok je “prodavač“ vikao na megafon:

Posebna promotivna akcija - kupujmo hrvatske studente, kupujmo hrvatsko obrazovanje! - dok su studenti za to vrijeme pjevali na poznatu melodiju: “Obrazovanje, besplatno obrazovanje, tebe ću čekat’ ja, kod Primorca“. Studenti su time poručili kako su svi oni roba na tržištu, koja ima svoju cijenu.