PAD ŠEFA MMF-A

Filozof Levy: Strauss-Kahn žrtva urote!

20.05.2011 u 13:39

Bionic
Reading

Poznati francuski filozof Bernard-Henri Levy stao je u obranu sada već bivšeg direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Domniniquea Strauss-Kahna, kojega američko pravosuđe tereti za pokušaj seksualnog napada na hotelsku sobaricu

U autorskom tekstu što ga je u petak prenio sarajevski Dnevni avaz, Levy sugerira da je Strauss-Kahn možda žrtva urote motivirane njegovim zalaganjem da se državama u problemima poput Grčke pomogne, 'a da ih se ne baci na koljena'.

'Ono što znam jest da ništa na svijetu ne odobrava da se jednog čovjeka tako baca među zvijeri. Ono što znam jest da ništa, nikakva sumnja... ne odobrava da se cijeli svijet naslađuje tog jutra spektaklom siluete vezane lisičinama, osobe koja je i nakon trideset sati pritvora ponosna', napisao je Levy, poznat po svom snažnom zalaganju za intervenciju međunarodne zajednice protiv srpskih snaga u Bosni i Hercegovini.

Francuski se filozof i publicist očitovao kao prijatelj Strauss-Kahna, ističući da će to i ostati, jer tvrdi da nije riječ ni o kakvom monstrumu kako ga se sada pokušava predstaviti u medijima.

'Zamjeram (američkom) sustavu pravosuđa sramnog naziva 'optuženički' koji dopušta da bilo tko može bilo koga optužiti za bilo kakav zločin, a na optuženom je da dokaže da su optužbe bile lažne i bez osnove', napisao je Levy, uputivši istodobno prijekore 'tabloidnom njujorškom tisku, sramoti profesije, koji je bez imalo opreza i prije provjere činjenica prikazao Strauss-Kahna kao bolesnika, pokvarenjaka, skoro serijskog ubojicu'.

Slične prijekore Levy je uputio i francuskoj javnosti, komentatorima i analitičarima, posebice onima koji su 'počeli sliniti nad novim raspodjelama pozicija'.

Levy konstatira da su najveći gubitnici u svemu francuska ljevica koja vjerojatno gubi svog prvaka, ali i MMF, jer je Strauss-Kahn vodeći tu instituciju pomogao da se izbjegne najgore u svjetskim financijama.

Levy podsjeća da je bivši direktor MMF-a bio u snažnom sukobu s 'ultraliberalnim tvrdolinijašima' jer je nametnuo blaža pravila igre, usmjerena pomoći najslabijima i najugroženijima.

'Prvi put u povijesti u djelovanju MMF-a nije se podrazumijevalo žrtvovanje radi viših financijskih interesa. I to će biti zasad strašan predznak', upozorio je Levy.