SUDSKI SPOR

Filmska producentica Anita Juka godinama renta na crno gradski prostor i izbjegava deložaciju. Koliko će se još puta izvući?

  • Autor: Vedran Brkulj
  • Zadnja izmjena 15.01.2020 11:17
  • Objavljeno 06.02.2019 u 14:21
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Vedran Brkulj / tportal.hr i DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL

Tvrtka Četiri film, u vlasništvu Anite Juke i Marije Leventić, više od godinu dana odgađa iseljenje iz poslovnog prostora koje je zbog kršenja ugovora o zakupu u rujnu 2017. naložio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Utvrđeno je, naime, da tvrtka duguje novac za zakupninu, pričuvu i naknadu za uređenje voda te da poslovni prostor koriste treće osobe bez suglasnosti Grada Zagreba. Tvrtki je tada dan rok od 30 dana da se iseli iz prostora, ali to se nije dogodilo, kao što ni u siječnju ove godine nije provedena planirana deložacija

Riječ je o prostoru na adresi Pavla Hatza 12, u središtu Zagreba, veličine gotovo tisuću kvadrata, u koji se tvrtka u vlasništvu Anite Juke i Marije Leventić uselila nakon sklopljenog ugovora u ožujku 2015. Juka je filmska producentica i direktorica tvrtke u kojoj je ovlaštena za pojedinačno i samostalno zastupanje.

Iako je Četiri film u nekoliko navrata tražio da mu se omogući davanje u podzakup dijela prostora, a u drugom pokušaju tražili su da im se u podzakup da 500 kvadratnih metara za sedam podzakupnika, Grad Zagreb je to odbio. U travnju 2017. godine gradski predstavnici obavili su očevid i utvrdili da prostore, osim Četiri filma, koriste tri udruge te tvrtka Danz Art.

Zaključak očevida bio je da se prostori koriste suprotno potpisanom ugovoru, zakupac ponovno traži da mu se odobri podzakup, ali u srpnju gradska uprava šalje dopis da postoji više razloga za otkaz. Osim korištenja prostora od trećih osoba, utvrđen je dug od oko sto tisuća kuna za zakup, pričuvu i naknadu za uređenje voda, pa je u rujnu donesen već spomenuti zaključak o raskidanju ugovora i iseljenju iz prostora.

Međutim, to se nije dogodilo. Na listi dužnika za zakup gradskih prostora zaključno s 30. studenoga 2018. godine, prema podacima koje je Renato Petek (Naprijed Hrvatska – Progresivni savez), gradski zastupnik, dobio od gradske uprave, Četiri film je samo za zakup dugovao 172 tisuće kuna.

Kako se tvrtka odbila iseliti, Grad Zagreb je u siječnju 2018. pokrenuo na Općinskom građanskom sudu postupak ovrhe, da bi se idućih godinu dana predmet povlačio po sudu.

Kako su nam odgovorili iz gradske uprave, 14. siječnja 2019. godine, temeljem zaključka suda, trebala je biti obavljena deložacija iz prostora, ali u međuvremenu je Četiri film podnio molbu za odgodu deložacije na šest mjeseci jer 'u prostoru vrše radnje vezane za snimanje dugometražnog filma' u njihovoj produkciji te bi im provedba zakazane deložacije izazvala ogromnu materijalnu štetu.

Prostor Četiri filma u Hatzovoj 12

Prostor Četiri filma u Hatzovoj 12

Izvor: tportal.hr / Autor: Vedran Brkulj

'S tim u vezi, a budući da smo i provjerom kod društva Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo utvrdili da je ovršenik podmirio sva svoja dugovanja s naslova zakupnine i ostalih naknada s osnova korištenja predmetnog poslovnog prostora, zaključno s prosincem 2018. godine Grad Zagreb je prihvatio prijedlog ovršenika za odgodu deložacije na rok od šest mjeseci', stoji u odgovoru koji smo dobili od Damira Lasića, pročelnika za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada Zagreba.

Prije nego što smo dobili odgovor od Grada Zagreba poslali smo upite mailom na Četiri film i Anitu Juku, a nakon dobivena odgovora od Grada pokušali smo stupiti u kontakt i telefonski i putem SMS-a, ali bezuspješno.

Putem Facebooka nam je poručila da upit nije primila i da je trenutno na snimanju filma te da u četvrtak leti za Berlin. Nakon toga zamolili smo je za email na koji bi trebali poslati upit, ali više se nije javila.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!