novi ministar

Filipović u Sarajevu: Hrvatska želi stabilnost i napredak BiH

11.05.2022 u 15:52

Bionic
Reading

Hrvatski ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović kazao je u srijedu u Sarajevu kako je BiH bila i ostaje važan susjed i partner Hrvatskoj s kojim je potrebno jačati suradnju i ujedno podupirati stabilnost te države

Filipović je sudjelovao na poslovnoj konferenciji pod nazivom Sarajevo Bussines Forum (SBF) koja se u glavnom gradu BiH održava već jedanaestu godinu a u pozdravom govoru sudionicima istaknuo je kako vlada premijera Andreja Plenkovića ozbiljno shvaća izazove gospodarskog oporavka i napretka i na tome predano radi unatoč problemima koje je donijela pandemija prouzročena koronavirusom a sada i ruska agresija na Ukrajinu.

"Vjerovali smo da je kraj pandemije omogućio novi zamah, ali ruska agresija je donijela nove izazove", kazao je Filipović.

Izjavio je kako je za Hrvatsku važan gospodarski napredak i oporavak cijelog područja zapadnog Balkana jer je riječ o neposrednom susjedstvu koje treba i mora imati jasnu perspektivu članstva u Europskoj uniji.

Stoga će, kako je kazao, Hrvatska uvijek biti spremna ponuditi svoja znanja i iskustva nužna za provedbu reformi važnih za europske integracije a to se posebice odnosi na BiH u kojoj su Hrvati jedan od tri konstitutivna naroda.

"Hrvatska je snažno predana stabilnosti i sigurnosti BiH i njezinom napretku ka euroatlantskim integracijama", kazao je Filipović dodajući kako postoje brojne prilike za suradnju dvije države na gospodarskom planu pa ih sada samo treba iskoristiti na obostranu korist.