raspisivanje referenduma

Filipović: U Možemo! nisu pratili i ne razumiju projekt kompleksa Žabice

01.07.2022 u 16:34

Bionic
Reading

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, u reakciji na najavu platforme Možemo! o pokretanju inicijative za raspisivanje referenduma o prodaji zemljišta kompleksa zapadne Žabice, ustvrdio je da oni nisu pratili niti razumjeli taj projekt

Marko Filipović ustvrdio je u priopćenju za javnost da iznesena argumentacija Možemo! za referendum nije točna.

"Da su pratili projekt, onda onda ne bi mogli iznijeti tvrdnju kako je odluka o prodaji donesena naglo, a da su razumjeli, onda ne bi građanima krivo 'pojašnjavali' projekt i u tehničkom smislu i u pogledu mogućnosti realizacije", ocijenio je.

Istaknuo je da je nestrpljivost, pa i iritacija zbog izostanka izgradnje tog kompleksa, obilježila prošlogodišnju izbornu kampanju na lokalnoj razini, a i pitanja građana su često na tom tragu. To pitanje izaziva i žučne rasprave u Gradskom vijeću, ocijenio je.

"Pritom se, zanimljivo, nije otvaralo pitanje ovoga ili onoga modela realizacije, starosti projekta, sposobnosti investitora", istaknuo je Filipović.

Problem je što se pod izlikom brige o sudjelovanju građana u odlučivanju te građane obmanjuje mogućnostima realizacije projekta, ocijenio je gradonačelnik. Istaknuo je da se Grad Rijeka prijavljivao europskim fondovima za tu namjenu od 2018. godine, ali od toga nije bilo ništa, te da mogući ulagači ne prihvaćaju model prodaje prava građenja.

Podsjetio je da se izgradnjom kompleksa zapadne Žabice dobivaju moderan autobusni kolodvor s 14 perona, garaža s najmanje 800 mjesta te popratni trgovački i uslužni sadržaji.

Financijska dobit za Grad Rijeku i tvrtku Rijeka Plus je znatna jer se, uz 85 milijuna kuna za prodaju zemljišta, očekuje gotovo 4,8 milijuna kuna svake godine za komunalnu naknadu i spomeničku rentu. Ocijenio je kako nema straha od prenamjene kompleksa jer je on utvrđen detaljnim planom uređenja i obvezama prema projektima i koncepciji nagrađenoj na javnom natječaju.

"Ne bi nakon svih dosadašnjih napora uloženih u promociju projekta trebalo pozivom na referendum odašiljati znakove nepoželjnosti ne samo podnositelju ponude na nedavnom natječaju, već i drugim zainteresiranim ulagačima", zaključio je gradonačelnik.

Na natječaj za prodaju 14.810 četvornih metara namijenjenih gradnji kompleksa s kolodvorom, garažom i komercijalnim sadržajima stigla je jedna ponuda - tvrtka Best-in-Parking Razvoj iz Zagreba ponudila je 85,2 milijuna kuna.