BEZ OPASNOSTI OD TSUNAMIJA

Filipinci se vraćaju kućama nakon potresa

01.09.2012 u 15:59

Bionic
Reading

Deseci tisuća stanovnika na filipinskom otoku Samaru vratili su se u subotu kućama nakon što je povučeno upozorenje o mogućem tsunamiju nakon potresa koji je u petak pogodio to područje

U snažnome potresu magnitude 7,6 što se dogodio u petak na moru uz filipinsku obalu poginula je jedna osoba, oštećene su ceste i mostovi, a među stanovnicima je zavladala panika pa su u strahu od tsunamija pobjegli na viši teren.

Potres je imao središte oko 150 kilometra od istočne obale Filipina u visini grada Guiuana u pokrajini Samar, rekla je američka agencija. Upozorenje na tsunami bilo je izdano za Filipine, Japan, Indoneziju, Tajvan, Papuu Novu Gvineju i druge otoke Pacifika uključujući američku saveznu državu Havaje.

Filipinske vlasti nešto duže su zadržale na snazi opasnost od tsunamija jer su bile odmah zapovjedile stanovništvu da se povuče s obale. Ali nakon nešto više od tri sata i tao je upozorenje prestalo. 'Stanovnici se sad mogu vratiti kući. Sad je sigurno, prošla je opasnost od tsunamija', objavio je filipinski institut za vulkanologiju.