PRED OČIMA POLICIJE

Fiksanje uz granični prijelaz

16.11.2010 u 11:22

Bionic
Reading

Samo tridesetak metara od policije narkomani se fiksaju heroinom i ostavljaju za sobom šprice. Na proširenju pokraj ceste, samo tridesetak metara od graničnog prijelaza Veliki Prolog, između Hrvatske i BiH na kojemu danonoćno stoje i hrvatski i bosanskohercegovački policajci, narkomani se drogiraju i ostavljaju tragove za sobom

Na samom mjestu razbacane su upotrijebljene injekcije, a nitko ne zna tko su konzumenti opojnih sredstava koji se drogiraju gledajući u policajce uz rampu na graničnom prijelazu. U tjedan dana broj odbačenih upotrijebljenih injekcija povećao se za dvije, što ukazuje na veću posjećenost tog mjesta.

U Vrgorcu trenutno nema narkomana koji bi bili u evidencijama za teške droge, ali droga uz samu granicu nije neobičnost.

Bivši ovisnik, koji poznaje stanje vrgoračke narko-scene, pristao je na izjavu, a cijela situacija mu je vrlo neobična.

'Nema logike da netko prelazi granicu s drogom, a potom se fiksa iza granice. Tko to radi, on to odradi u Hercegovini jer je tamo droga jeftinija, ako mu je netko prenese preko granice, to i naplati, pa je skuplja. Ako je sam prenosi ulazi u preveliki rizik, posebice ako se nalazi u kakvoj evidenciji. Drugi razlog je to što narkoman nije toliko strpljiv, već je upotrijebi odmah. A sva droga ulazi iz pravca Hercegovine u Hrvatsku, a ne obrnuto, tamo je jeftinija, tako da je nelogično da se netko prije ulaska u BiH fiksa', kaže naš sugovornik.

Fiksanje pokraj policije smatra normalnim i logičnim izborom. Narkomani se uvijek fiksaju tamo gdje ih nitko neće tražiti, gdje je najmanje sumnjivo, a policija neće tražiti odmah pored sebe, niti će tko posumnjati, tako da su uz granični prijelaz vrlo sigurni.

Nikakvog logičnog objašnjenja za drogiranje pokraj graničnog prijelaza nema, u Vrgorcu trenutno nema evidentiranih ovisnika o teškim drogama, Policijska postaja u Vrgorcu uopće nema inspektora koji se bavi drogama, ali šprica ima, i svakim danom ih je više.