'žene, život, sloboda'

FIFA dopustila na stadionima u Kataru poruke podrške prosvjednicima u Iranu

29.11.2022 u 21:48

Bionic
Reading

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) dopustila je na stadionima Svjetskog nogometnog prvenstva 2022. neke poruke kojima se može izraziti podrška prosvjednicima u Iranu, stoji u dokumentu u koji je imala uvid u utorak agencija AFP

"FIFA dopušta poruke promicanja ljudskih prava i stajalište je FIFA-e da slogan 'Žene, život, sloboda' ili ime ili fotografije Mashe Amini mogu biti objavljeni na stadionu", piše federacija na svojoj platformi odgovarajući na pitanja.

"S druge strane, u skladu s propisima FIFA-e, gledatelji ne smiju unijeti na stadione predmete koji sadrže političke poruke, koji su uvredljivi ili diskriminatorni. To se odnosi na neslužbene zastave koje se mogu smatrati političkom porukom", piše uprava.

Napetosti u Iranu rastu od 16. rujna kada je u pritvoru umrla 22-godišnja Kurdinja Mahsa Amini uhićena jer je po ocjeni ćudoredne policije neispravno nosila pokrivalo za glavu.

U utorak su iranske vlasti prvi put objavile da je više od 300 ljudi poginulo u sukobima između snaga reda i prosvjednika.

Prosvjedi su se odrazili i na nogometno prvenstvo u Kataru kada su pripadnici sigurnosti zaplijenili muškarcu iransku zastavu na kojoj je pisalo "Žene, život, sloboda".

FIFA navodi da je "upoznata s nekoliko incidenata u prvom tjednu prvenstva tijekom utakmica s Iranom" i da je poduzela mjere da ih istraži.

  • +6
Iranske navijači Izvor: Profimedia / Autor: Colorsport / Shutterstock Editorial / Profimedia

Iran je u utorak navečer igrao sa Sjedinjenim Državama i tada je iranska reprezentacija pjevala himnu, a što nije učinila na prvoj utakmici protiv Engleske.

Od početka prosvjeda u Iranu, odbijanje sportaša da pjevaju himnu Islamske Republike smatra se porukom solidarnosti s prosvjednim pokretom.