DVIJE OPCIJE ZA IRSKU

Fianna Fail neće u koaliciju sa Sinn Feinom

13.02.2020 u 21:47

Bionic
Reading

Najveća irska stranka Fianna Fail neće razmotriti ulazak u koaliciju sa Sinn Feinom, objavila je u četvrtak u odluci koja će najvjerojatnije spriječiti lijeve nacionaliste da po prvi put uđu u vladu. Nakon te odluke Fianna Fail i Fine Gael premijera Lea Varadkara, dvije najveće irske stranke koje naizmjenično vode državu već stotinu godina, imaju dva izbora - udružiti snage ili riskirati nove izbore koji bi mogli dodatno osnažiti Sinn Fein

Sinn Fein, bivše političko krilo Irske republikanske armije (IRA), šokirao je irski politički establišment nakon što je na izborima za vikend osvojio najviše glasova.

Dobio je gotovo dvostruko više glasova nego na prošlim izborima - 24 posto podrške birača. Svoju je popularnost povećao obećanjima o rješavanju problema stanovanja, jednog od gorućih pitanja u Irskoj.

Stranka je na izbore izašla s manjim brojem kandidata, zbog čega je završila i s manjim brojem zastupnika. Pretpostavlja se da tu grešku neće ponoviti ukoliko dođe do novih izbora. Fianna Fail, koja ima 38 mjesta u parlamentu sa 160 zastupnika, objavila je kako neće formirati vladu sa Sinn Feinom koji ima 37 ruku.

"Dali smo odobrenje čelniku stranke da razgovara s kim god treba, s iznimkom Sinn Feina", otkrio je zastupnik Niall Collins.

Glasnogovornik stranke Michael McGrath je za državnu televiziju RTE kazao kako će Fianna Fail prvo razgovarati s manjim strankama, a potom sa svojim rivalom Fine Gaelom koji ima 35 mjesta.

  • +7
Izbori u Irskoj Izvor: EPA / Autor: GERARD MCCARTHY

Varadkar, sadašnji premijer, tijekom kampanje je rekao da bi razmotrio veliku koaliciju s Fiannom Failom, a to je potvrdio u srijedu. Dvjema mainstream irskim strankama u tome je ipak potrebna pomoć barem jedne manje stranke.

Koaliranje sa Sinn Feinom odbacuju zbog povijesnih veza te stranke s IRA-om, paravojskom koja se nekoliko desetljeća borila s britanskim vlastima oko Sjeverne Irske, kao i zbog suprotstavljenih politika.

Sinn Fein najavljuje povećanje javnog trošenja i poreza za bogate te obeshrabrivanje multinacionalnih tvrtki koji zapošljavaju samo jednog irskog na deset drugih radnika.

Stranka je u četvrtak praktički priznala da joj za formiranje vlasti treba jedna od dvije velike stranke, a čelnica May Lou McDonald je novinarima kazala kako bi bilo "veoma, veoma škaklijivo uspostaviti takvu vladu".