RADIMIR ČAČIĆ POJAŠNJAVA

'Ferenčak je povučen iz Janafa na vlastito inzistiranje'

02.02.2012 u 15:20

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva rekao je kako je povukao svoju odluku o imenovanju HNS-ovog Srećka Ferenčaka za predsjednika Nadzornog odbora Janafa, i to na njegovo inzistiranje. Tvrdi da je sudski postupak protiv Ferenčaka politički motiviran i da će, ako se to dokaže, računati na Ferenčaka u kontroli javnih tvrtki

Podsjetimo, Ferenčak je još jučer na kritike zbog imenovanja odgovorio kako je on nevin čovjek, obrazovana i kompetentna osoba sa znanjem za tu funkciju. Čak je upitao: može li itko u ovoj državi suditi o moralu, ima li morala uopće?

'Naravno da je istina da sam predložio gospodina Srećka Ferenčaka za predsjednika Nadzornog odbora Janafa', rekao je prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić smatrajući da je ta njegova odluka bila zakonita, ali i 'u potpunosti moralna' bez obzira na to što je Ferenčak nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora zbog afere Nanbudo (zlouporaba položaja i malverzacije zemljištem koje je bilo namijenjeno za Centar za dnevnu skrb invalida, s ciljem materijalne dobiti u visini od oko devet i pol milijuna kuna).

'Amoralno je napadati ljude koji nisu pravomoćno osuđeni, a cijeli niz politički uvjetovanih postupaka smo dosad u ovoj zemlji imali - od gradonačelnika Rijeke pa nadalje', kaže Čačić.

'Vodstvo HNS-a i ja osobno u potpunosti stojimo iza gospodina Ferenčaka koji je glavni tajnik stranke, uvjereni u njegovu nevinost u, po našem mišljenju, politički potaknutom postupku koji se protiv njega vodi. Sasvim smo sigurni da će i odluka suda to potvrditi. Gospodin Ferenčak, koji je čovjek visoke razine političke i osobne odgovornosti, svjestan je potencijalne štete koju je ovakav medijski tretman mogao učiniti za našu koaliciju i zatražio je od mene da poduzmem mjere kao resorni ministar da se promijeni prijedlog HANDA-e i ja ću to, dakako, i učiniti', rekao je Čačić.

Posebno je istaknuo da će, ako se potvrdi politička uvjetovanost sudskog postupka protiv Ferenčaka, računati na njega kao na jednu od ključnih osoba u kontroli javnih tvrtki. Umjesto Ferenčaka, Čačić je za predsjednika NO-a Janafa predložio također HNS-ovog Krešimira Komljenovića, diplomiranog inženjera elektrotehnike.

Čačić kaže da se o povlačenju Ferenčaka iz Janafa konzultirao s premijerom Zoranom Milanovićem koji se, tvrdi, složio sa svime što je prethodno Čačić izrekao.

Upitan i za otkaze o kojima se govori u državnim tvrtkama i javnim službama rekao je: 'Sasvim je sigurno da je cilj ove Vlade da hrvatsko gospodarstvo djeluje na ekonomskim temeljima i da javne tvrtke i privatni sektor zarađuju svoj kruh.' Nije htio odgovoriti na pitanje znači li to da će uskoro biti otkaza.

Budući da se bliže i unutarstranački izbori u HNS-u, upitan je i hoće li se ponovno kandidirati za predsjednika stranke na što je odgovorio: 'Naravno da hoću, zar je to tema?'