nova zaduženja

Ferdelji: GUP-om se odvraća pažnja od loše financijske situacije u Zagrebu

10.07.2019 u 16:29

Bionic
Reading

Nezavisni zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Vladimir Ferdelji poručio je u srijedu da su GUP i čitav niz velikih projekata koji nemaju šanse da se brzo realiziraju ustvari teme kojima se odvraća pažnja od stvarno loše financijske situacije u Zagrebu

"Na svakoj sjednici imamo zaduživanja. Na prošloj smo imali planirana zaduživanja, a na ovoj neplanirana. Dakle, Zagrebu fali novaca za redovno poslovanje", ocijenio je Ferdelji na konferenciji za novinare u stanci sjednice Gradske skupštine.

Osvrčući se na zaduživanje Zagrebačkog velesajma rekao je kako Velesajam nakon dugo godina posluje s dobiti te je zatražio 12 milijuna kuna kredita za vrlo jasne poslovne ciljeve od kojih se ni jedan objektivno ne može osporiti. Radi se o modernizaciji hala, informatizaciji, osuvremenjivanju poslovanja.

S druge strane, kaže da je Zagrebački holding imao rezultate koje je revizija prihvatila s rezervom, a traži 150 milijuna kuna kredita. Kaže da su najproblematičnija obrazloženja za što se traži kredit jer su napisali da se traži za investicije koje su u tijeku i za nove koje će se napraviti.

"Investicije koje su u tijeku, za njih je već napravljena javna nabava i po zakonu ne može se uopće ići u javnu nabavu ako nisu osigurana financijska sredstva", upozorio je Ferdelji. Rekao je kako to znači da je ili prekršen Zakon o javnoj nabavi ili će se ta sredstva upotrijebiti za nešto drugo.

Darko Klasić (HSLS), predsjednik Kluba gradskih zastupnika HSLS-a i nezavisnog zastupnika Vladimira Ferdeljija, podsjetio je da su njihovi zastupnici u lipnju donijeli odluku da neće podržati izmjene GUP-a ne samo zbog manjkave zakonske procedure koju GUP nije prošao, nego i zbog "silovanja nečega što se može pretvoriti u međunarodnu klijentelističku aferu" kao što je bio Golf na Srđu i na kraju završiti na međunarodnoj arbitraži, te bi sve na kraju mogli platiti porezni obveznici.

Gradska zastupnica i nova predsjednica Nezavisne liste Zagreb Marijana Sumpor rekla je da su problemi GUP-a poštivanje procedura koje su zakonski određene vezano za prostorno planiranje te oko participacije građana i poštivanja demokratskih procedura. Također, problem je, kaže, što na skupštinskom Odboru za financije kada su predstavljene izmjene GUP-a, financijski aspekti nisu uopće obrazloženi.

"Ni u jednom trenutku građani Zagreba nisu čuli niti jednu jedinu riječ koliko će to u budućnosti utjecati na ili koristi ili troškove grada Zagreba i građana. Znači, mi nemamo kao zastupnici u Skupštini niti jednu informaciju na tu temu", rekla je.

Vezano za Zagrebački holding rekla je kako je u izvješću Državne revizije istaknuto kako ne postoje izvješća o unutarnjim kontrolama, što znači da se ne zna je li se financijske transakcije provode ispravno ili ne.

Gradski zastupnik HSLS-a Vladimir Andrić osvrnuo se na točku dnevnog reda Gradske skupštine vezanu za prometnu studiju Donjega grada i opravdanosti izgradnje javnih garaža. Podsjetio je kako je prije nekoliko godina Gradska skupština donijela odluku da se ne izgrađuju javne garaže, a ako se želi riješiti problem stanovnika centra, onda treba izgraditi garaže samo za njih.

Problem je, kaže, da se izgradnjom javnih garaža dovlači još više prometa u centar grada te je poručio kako treba ulagati u metro ili željeznicu te javne garaže izgraditi u rubnim dijelovima grada kod željezničkih i tramvajskih stanica.