DRŽAVNI TAJNIK UZVRAĆA UDARAC

'Felić je tri godine zloupotrebljavao bolovanje'

22.04.2010 u 13:01

Bionic
Reading

Državni tajnik u MORH-u Željko Goršić demantirao je optužbe koje je na njegov račun u medijima iznio Enes Felić te uzvratio optužbom da je on više od tri godine zloupotrebljavao bolovanje

Goršić u priopćenju navodi da su u potpunosti netočne tvrdnje da je gospodin Enes Felić, ili bilo tko drugi u Ministarstvu obrane, na bilo koji način diskriminiran zbog svoje nacionalne, vjerske ili bilo koje druge opredijeljenosti, niti se bilo kome zbog navedenog ograničava napredovanje u službi. Napredovanje u službi ovisi o stečenoj stručnoj spremi, ostvarenim rezultatima rada i u skladu s važećim zakonskim propisima.

Državni tajnik MORH-a Željko Goršić nije nikada na bilo koji način utjecao na događaje za koje ga gospodin Felić izravno optužuje, a koji se tiču njegovog statusa i materijalnih prava, jer on je u sustavu napredovao u skladu sa svojom stručnom spremom i prema zakonskim propisima ostvario je sva svoja prava, sukladno i ostvarenim rezultatima rada.

'Po povratku s bolovanja koje je potrajalo tri godine i jedan mjesec g. Felić je raspoređen na radno mjesto sukladno svojoj stručnoj spremi i važećim propisima Zakona o državnim službenicima i namještenicima i Uredbi o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova. Zbog činjenica treba reći da je, sukladno propisima i Kolektivnom ugovoru, gospodin Felić dobio i jednokratnu novčanu pomoć zbog dugotrajnog bolovanja duljeg od 90 dana, 18. svibnja 2006. godine. Budući da je za vrijeme trajanja bolovanja g. Felića više od tri godine nadležna služba u MORH-u dobila niz pritužbi da navedeni zlorabi bolovanje, zatražena je i provjera opravdanosti dugotrajnog bolovanja obzirom da je u prijavi o ozljedi na radu liječnik predvidio da će radna nesposobnost trajati dva tjedna.

Netočna je tvrdnja da je MORH odbio sufinancirati njegovo školovanje jer je činjenično stanje u potpunosti oprečno od njegovog iskaza. Naime, g. Felić je još 1995. godine s MORH-om potpisao ugovor o školovanju na Visokoj policijskoj školi u Zagrebu kojim se MORH obvezao plaćati troškove školarine, no on je taj studij napustio.'

Vezano za Felićeve optužbe oko preraspodjele na druga radna mjesta u MORH-u i prelaska u drugo tijelo državne uprave, na što je po njegovim tvrdnjama 'utjecao državni tajnik Goršić', prozvani ističe da on nije mogao dobiti mjesto predstojnika ureda u Ogulinu i Karlovcu jer kao ni tada, a tako ni danas za to radno mjesto nema uvjete.

Njegov navodni prelazak u Vojni inspektorat nije realiziran jer od spomenute ustrojbene cjeline nikada nije bio ni iniciran. Prelazak u Državni inspektorat nije spriječen, već je to tijelo odustalo od prijedloga sporazuma i mjesto popunilo unutarnjom preraspodjelom.

Felić je sukladno svojoj stručnoj spremi sa savjetničkog mjesta postavljen na mjesto višeg stručnog savjetnika za zaštitu na radu. Drugim riječima, Felić je promaknut na više mjesto te nema govora ni o kakvoj degradaciji, kako je on to u nekim medijima izjavio, tvrdi Goršić.

Gospodin Enes Felić svoj je braniteljski status stekao u Uredu za obranu kao svojoj jedinoj postrojbi, a od odlikovanja ima Spomenicu Domovinskog rata i Spomenicu domovinske zahvalnosti.

U pogledu Felićevih insinuacija da mu je 'državni tajnik namjestio istragu koja se vodi vezano za objavu dijela registra branitelja', takve tvrdnje iz MORH-a najoštrije odbacuju budući da je Ravnateljstvo policije u suradnji s Vojnom policijom u tom slučaju postupalo sukladno svojim zakonskim obvezama.

Na kraju, iz MORH-a najenergičnije odbacuju sve navode gospodina Felića koji su usmjereni isključivo na povredu ugleda i časti državnog tajnika Željka Goršića, zbog čega će državni tajnik biti prinuđen poduzeti odgovarajuće zakonom predviđene radnje radi zaštite svojih prava.