užas u malostonskom zaljevu

Fekalije ugrozile kamenice, otkazana manifestacija: 'To su prave bakterijske bombe!'

04.03.2019 u 22:29

Bionic
Reading

Od Dana malostonske kamenice, gurmanske feste na otvorenom koju je lani u ovo doba posjetio premijer Andrej Plenković sa svitom, ove godine neće biti ništa

Nakon što je nalaz Veterinarske inspekcije utvrdio prisutnost norovirusa u tri od ukupno pet kontrolnih točaka u uzgajalištima školjaka na Pelješcu, počelo se razmišljati o otkazivanju ovogodišnjeg izdanja Dana malostonske kamenice. Na kraju je manifestacija i povučena s rive, javlja Slobodna Dalmacija.

'U sklopu obilježavanja feste sv. Josipa i Dana malostonske kamenice u organizaciji Turističke zajednice općine Ston, Općine Ston i Udruge Stonski školjkari, planirani dio pučke feste u subotu, 16. ožujka, na rivi u Malom Stonu, preventive radi, ove godine je otkazan', potvrđeno je iz TZO-a Ston.

Viši znanstveni savjetnik u Institutu za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku Vlado Onofri, novonastalu situaciju s kamenicama u Malostonskom zaljevu povezuje s neriješenom fekalnom odvodnjom.

'Morate znati da jedna bakterija u moru znači da je koncentracija u školjci 20 puta veća. To su bakterijske bombe, vrlo ozbiljna stvar. Ne treba se igrati s time i ne treba jesti kamenicu dok je tako. Žao mi je proizvođača, ugostitelja, ljude koji vole kamenice, ali tako je', kaže.

'Mi smo sami sebe zasrali. To je, naravno, uzrok, fekalije, sve je to s kopna', poručuje Onofri.

  • +14
Premijer Plenković posjetio manifestaciju "Dan malostonske kamenice" Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL