i nafte

Federacija BiH ograničila marže najvažnijih životnih namirnica, budžeti građana preopterećeni

01.04.2021 u 17:23

Bionic
Reading

Vlada etniteta Federacije BiH odlučila je u četvrtak ograničiti marže najvažnijih životnih namirnica te nafte i naftnih derivata kako bi utjecala na njihove cijene koje su porasle u vrijeme epidemije koronavirusa i tako smanjila pritisak na kućne proračune građana.

Nakon sjednice objavljeno je da je utvrđena maksimalna marža trgovaca u maloprodaji od 6 posto te 8 posto u veleprodaji budući 'postoje uvjeti za propisivanje mjere neposrednog nadzora cijena na području Federacije BiH'.

Uslijed rasta cijena roba zbog pandemije koronavirusa ograničene su trgovačke marže za sve vrste brašna i kruha, peciva i druge pekarske proizvode, mlijeko i mliječne prerađevine, jaja i druge najvažnije životne namirnice te hranu za dojenčad.

Odlukom su obuhvaćeni i higijenski proizvodi, sjemenski i sadni materijal, te sredstva u poljoprivredi.

Veletrgovcima naftom i naftnim derivatima marža je ograničena na 0,03 eura po litri, dok je u maloprodaji na benzinskim crpkama marža ograničena na 0,12 eura.

Vlada Federacije BiH nije isključila mogućnost ponovno intervenirati u slučaju rasta cijena osnovnih životnih namirnica.