NA UDARU PET 'FAMILIJA'

FBI u jednom danu uhitio više od 100 mafijaša

20.01.2011 u 18:21

Bionic
Reading

New York, New Jersey i Rhode Island bili su jutros na udaru FBI-ja koji je u velikoj operaciji uhitio 127 mafijaša

FBI-jevi istražitelji priveli su osobe iz pet utjecajnih mafijaških obitelji iz New Yorka - Gambino, Colombo, Bonanno, Genovese i Lucchese, javlja CNN

Uhićenja su rezultat višegodišnjeg prisluškivanja i suradnje s doušnicima, ali i bivšim mafijašima.

Više od 110 osoba od ranog je jutra u pritvoru, a među uhićenima su i oni koje se tereti za udruživanje u cilju počinjenja ubojstva, za palež, reketarenje, trgovinu drogom, ilegalno kockanje i ubojstva koja sežu i u daleku 1981. godinu.

U operaciji, koja slovi za najveću FBI-jevu operaciju koja se dogodila u jednom danu, sudjelovalo je više od 800 agenata i policajaca.

Luigi Manocchio, navodni bivši 'boss' mafijaške obitelji Patriarca iz regije New England, uhićen je u srijedu u Fort Lauderdaleu, na Floridi.

Tereti ga se za prikupljanje uplata za zaštitu od vlasnika striptiz klubova. Također je uhićen je njegov knjigovođa Thomas Iafrate.

Masovna uhićenja rezultat su više dugogodišnjih istraga uz sudjelovanje mafijaških pokajnika, koji su proteklih godina desetkovali redove Cosa Nostre u SAD-u i donijeli dugogodišnje zatvorske kazne mnogim vođama.

Prošloga petka je u New Yorku savezni sudac osudio 93-godišnjeg Ivana "Sonny" Franzesea, na osam godina zatvora za iznuđivanje u striptiz klubovima na Manhattanu i pizzerijama na Long Islandu.

U listopadu je na zatvorsku kaznu osuđen i mafijaški pokajnik Salvatore Vitale, nakon suradnje s tužiteljstvom oko razotkrivanja mafijaške obitelji Bonanno i isprike rođacima žrtava. Pa navodima vlasti, Vitale je počinio najmanje 11 ubojstava.