TERORISTIČKI PLANOVI

FBI objavio pojedinosti o uhićenju saudijskog bombaša

25.02.2011 u 07:31

Bionic
Reading

Saudijski student Halid Ali-M Aldawsari, uhićen zbog pripreme bombaškog napada u SAD-u, naznačio je u online istraživanju i u dnevniku koji je vodio da razmatra napad na rezidenciju bivšeg predsjednika Georgea W. Busha u Dallasu, brane hidrocentrala, nuklearne elektrane, noćne klubove i domove vojnika koji su nekad bili u zatvoru Abu Ghraib u Iraku, pokazalo se iz dokumenata Saveznog istražnog ureda (FBI) koje je u četvrtak objavilo američko ministarstvo pravosuđa

Halid Aldawsari rođen je Saudijskoj Arabiji 24. travnja 1990., a u SAD je došao su rujnu 2008. sa studentskom vizom. Uzimao je sate engleskog jezika i studirao je kemijski inženjering na sveučilištu Texas Tech od kolovoza 2009. do prošlog mjeseca. Potom je prešao na koledž South Plains na studij poslovnog upravljanja.

Agenti FBI-a su 1. veljače primili dojavu tvrtke za opskrbu kemikalijama Carolina Biological Supply iz Sjeverne Caroline, nakon što je Aldawsari pokušao naručiti 10 boca od pola litre koncentriranog fenola, kemikalije koja se koristi za izradu eksploziva trinitrofenol (TNP). Dostavna tvrtka također je zvala policiju nakon primanja narudžbe za isporuku tih kemikalija.

Nakon primanja dojava, FBI je provjerio njegovu e-mail komunikaciju i pretražio stan u Teksasu. Otkrili su da je uspio kupiti nitritnu i sumpornu kiselinu, ostale materijale za izradu bombi, da je pribavio upute o tome kako mobitel pretvoriti u daljinski detonator te da je načinio popis potencijalnih meta napada.

Agenti FBI-a također su otkrili Aldawsarijev dnevnik u kojem je naveo da je planirao počiniti napad unutar SAD-a za godinu dana i da je bio inspiriran govorima čelnika al-Kaide Osame bin Ladena. U dnevniku je opisao i korake koje je potrebno poduzeti kako bi se proveo napad, uključujući i dobivanje lažnih američkih dokumenata, unajmljivanje automobila i postavljanje vozila s bombama na raznim lokacijama tijekom najvećih prometnih gužvi.

Popis ciljeva za njegove navodne napade uključuje adresu bivšeg američkog predsjednika Georgea W. Busha u Dallasu, 12 akumulacijskih jezera i brana u Kaliforniji i Coloradu, nuklearne elektrane, New York i noćne klubove Dallasa. Također je istraživao načine na koje bi dječju opremu poput kolica, pelena i lutaka mogao iskoristiti za prikrivanje eksploziva i oružja.