POTRAGA ZA ŠPIJUNIMA

FBI ispituje Libijce s američkim vizama

06.04.2011 u 12:00

Bionic
Reading

Američki Federalni istražni biro (FBI) ispituje Libijce koji žive u SAD-u u nastojanju da identificira špijune i prikupi informacije korisne za međunarodne vojne akcije u Libiji, piše Wall Street Journal

Kampanja prikupljanja informacija, također, ima za cilj razotkrivanje eventualnih osvetničkih napada koje je planirao ili ohrabrivao dugogodišnji libijski vođa Moamer Gadafi protiv američkih građana, navodi list.

Međutim, FBI ne odgovara na pitanja o obavještajnim podacima o bilo kojoj zavjeri, prenosi AFP.

Agenti FBI-ja, koji su započeli s intervjuima ovog tjedna, prvo su se fokusirali na ljude s osobnim ili profesionalnim vezama u Libiji, čiji broj se, kako se procjenjuje, kreće u tisućama.

Federalni biro pažnju je usmjerio na Libijce koji su u SAD-u na temelju viza.

Drugi cilj je pronalazak onih koji u SAD-u prikupljaju obavještajne podatke za Gadafija, kao i dobivanje informacija o Libiji koje mogu pomoći SAD-u i vojnim saveznicima.

Djelatnici Centralne obavještajne agencije (CIA) navodno su već u Libiji, gdje prikupljaju obavještajne podatke o Gadafijevim snagama i opoziciji.

Vijeće američko-islamskih odnosa (CAIR) reagiralo je priopćenjem u kojemu podsjeća američke muslimane da ne moraju razgovarati s istražiteljima FBI-ja osim u slučaju poziva na sud. CAIR nije poručio muslimanima da odbiju razgovore, već da razmotre prisutnost odvjetnika.

CAIR je također poručio muslimanima da je, ukoliko su svjesni kriminalnih aktivnosti u svojoj zajednici, njihova 'religijska i građanska dužnost odmah prijaviti takve aktivnosti lokalnim i federalnim agencijama za provedbu zakona'.