prve informacije ohrabruju

Fauci: Prerano je za procjenu hoće li omikron izazivati teška oboljenja

01.12.2021 u 06:38

Bionic
Reading

Prerano je za saznanje hoće li omikron soj koronavirusa izazivati teške oblike Covida-19, ali prve informacije iz Južnoafričke Republke pokazuju da nije bilo neuobičajenih simptoma, izjavio je u utorak vodeći američki epidemiolog Anthony Fauci

Fauci je iznio da je do utorka ujutro potvrđeno 226 slučajeva zaraze novim sojem koronavirusa u 20 zemalja svijeta, ali da još nijedan slučaj nije zabilježen u Sjedinjenim Američkim Državama.

Strah od širenja novog, omikron soja koronavirusa uzdrmao je burze i potaknuo zabrinutost za mogućnost snažnog oporavka globalne ekonomije, dok se svijet nastavlja boriti s pandemijom.

"Teško je znati hoće li ovaj soj rezultirati teškim obicima bolesti. Iako neke preliminarne informacije iz Južnoafričke Republike ne ukazuju na neobične simptome... još ne znamo i prerano je za zaključke", rekao je Fauci u razgovoru s novinarima .

Američki predsjednik Joe Biden i njegova administracija potiču Amerikance na cijepljenje i na uzimanje dodatne doze za osnaživanje imunološkog sustava, ali neodlučnost prema cijepljenju u jednom dijelu populacije je ugrozila napore za obuzdavanje koronavirusa. Oko 69% Amerikanaca starijih od 12 godina primili su punu dozu cjepiva.

"Nadamo se, a to činimo s dobrim razlogom, da ćemo se dobro osjećati što ćemo cjepivom biti zaštićeni do određene razine i od novog soja. Ako niste cijepljeni, cijepite se. Ako ste cijepljeni, otiđite na docijepljivanje". poručio je Fauci.

Predsjednik Biden je u ponedjeljak pozvao Amerikance da ne paničare zbog pojave novog soja.

"Da bismo pobijedili pandemiju, moramo procijepiti i svijet", izjavio je Biden čija je popularnost u padu, pokazale su posljednje ankete, djelomično i zato što još uvijek nije obuzdana pandemija.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ

Upitan u utorak čine li Sjedinjene Države dovoljno na procijepljivanju svijeta, dr. Fauci je istaknuo da SAD čini više nego druge nacije.

"Dovoljno je teška riječ. Činimo li puno? Činimo jako puno", rekao je Fauci te dodao kako se pokazalo logistički teško dostaviti cjepiva u države na jugu Afrike te druge siromašne države i da su mnoge doze ostale neiskorištene.

"Druge afričke države su nam rekle da im ne šaljemo još više cjepiva, jer ih nisu uspjeli primijeniti na pravi način", izjavio je dr. Fauci.