BOSNE NI ZA LIJEK

Farmaceutska tvrtka uhodila vladu FBiH?

07.03.2012 u 19:22

Bionic
Reading

Vlada Federacije BiH zatražila je u srijedu smjenu uprave farmaceutske tvrtke Bosnalijek iz Sarajeva u kojoj je najveći pojedinačni suvlasnik, optužujući čelništvo da je angažiralo privatne istražitelje kako bi pronašli kompromitirajuće materijale protiv vladinih dužnosnika koji su pokušali prekinuti nezakonito poslovanje

Predsjednik federalne vlade Nermin Nikšić rekao je na konferenciji za novinare kako su se uprava i nadzorni odbor Bosnalijeka oglušili o zahtjeve za smjenom direktora Edina Arslanagića te su angažirali privatnu detektivsku kuću kako bi pratili njega i ministra gospodarstva Erdala Trhulja

'Mi smo u kolovozu prošle godine upozoreni iz Bosnalijeka da je angažirana detektivska kuća koja prati mene i ministra Erdala Trhulja', rekao je Nikšić na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade FBiH. Po njegovim riječima, vlada će pokrenuti i inicijativu za smjenu nadzornoga odbora ukoliko ne donese odluku o imenovanju nove uprave, a naloženo je financijskoj policiji da ispita poslovanje Bosnalijeka te ostalih tvrtki koje s njim posluju.

Vlada Federacije BiH najavila je da će tijekom ove godine prodati svoj udio u Bosnalijeku, čemu se snažno protivi uprava navodeći da je tržišna vrijednost dionica daleko ispod stvarne vrijednosti.

Federalno ministarstvo energetike, rudarstva i industrije pojedinačno je najveći suvlasnik s udjelom od 19,26 %. Slijedi libijski investicijski fond (ESDF) koji posjeduje 8,78 % dionica te članica grupacije Svjetske banke International Finance Corporation (IFC) s 8,37 % udjela. Preostali vlasnici su investicijski fondovi, banke i mali dioničari.