niz propusta

Žive u centru Vodnjana, ali nitko ih nije popisao: 'Što se tiče države, očito više ne postojimo'

29.01.2022 u 22:48

Bionic
Reading

"Mi smo uvijek doma, žena pogotovo, a ja svako toliko odem do kampanje. Svaki dan vidim da netko nije popisan, pa sam se odlučio javiti. Puno nas je nepopisanih, i to nije u redu", priča Vodnjanac, maslinar i uljar Antonio Pastrovicchio, za Glas Istre. On je alfa i omega male uljare Tonin u centru Vodnjana gdje, na istoj adresi, živi oduvijek

U kući gdje živi, pojašnjava Pastrovicchio za Glas Istre, obitava devet stalnih stanovnika, od čega se troje popisalo online. Međutim, šest ih je i dalje ostalo nepopisano, "kao da ne postojimo", tvrdi Pastrovicchio.

"Kada vam kažem, nitko tu nije bio, niti ostavio kakav papirić, kontakt, broj telefona, ništa. Kao da je kuća nevidljiva. Inače, umirovljenik sam, delao sam u HEP-u, a sada se bavim samo ulikama i proizvodnjom ulja. Vrijedan sam građanin naše zajednice, ali što se tiče države, očito više ne postojim", konstatirao je Pastrovicchio.

S druge strane, gradonačelnik Vodnjana Edi Pastrovicchio je nakon objave prvih rezultata kazao da se manjak stanovnika može pripisati ulasku Hrvatske u Europsku uniju 2013. godine, kada se otvorio put migracijama stanovništva.

"Usporedbenom analizom popisa stanovništva iz 2021. i 2011. godine došli smo do zaključka da se broj stanovnika u Vodnjanu smanjio sa 6.119 na 5.850 stanovnika, što čini 269 ljudi manje", izjavio je gradonačelnik Edi Pastrovicchio. Međutim, sada je jasno da su njegov prezimenjak i dio njegove obitelji dio tih 269 "nepostojećih" stanovnika grada Vodnjana.

  • +11
Popis stanovništva: rezultati Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Podsjetimo, zabrinjavajući rezultati nedavnog popisa stanovništva, po kojem je Istra pala s oko 208 na 195 tisuća stanovnika, a pojedini gradovi i 10 ili 15 posto - ujedinila je istarske političare. Oni uglavnom tvrde da je popis manjkav, te da u njihovim gradovima ili općinama nisu popisani svi, piše Glas Istre.