NAJAVA

Fantastična Rijeka

08.10.2010 u 16:13

Bionic
Reading

Ovog produženog vikenda, od 8. do 10. listopada, u Rijeci će se održati 13. konvencija fantastike Rikon. Mjesto održavanja je Filozofski fakultet, a tema koja će se provlačiti kroz cijeli program je eros

U raznovrsnom trodnevnom programu ovogodišnjeg Rikona svatko će naći nešto za sebe – od predavanja, tematskih radionica, kvizova i igara pa do klasično dobrog riječkog noćnog provoda, u Rijeci će nesumnjivo biti fantastično u svakom smislu riječi. Prvi policajac domaćeg fandoma Mirko Grdinić održat će predavanje o policijskoj brutalnosti u SF-u, dok će prvi fizičar među fanovima, dr. sc. Davor Horvatić, govoriti o svemiru prije Velikog praska. Filmski entuzijast i poznavatelj Aleksandar Žiljak educirat će nas o tome kako je propao fantasy u Jugoslaviji, a spisateljica i urednica Milena Benini osvrnut će se na vampirsku sagu Stephenie Meyer.

Eroticpunk
Vesna Kurilić će, u skladu s ovogodišnjemom temom Rikona, govoriti o seksualnosti u sagi 'Vorkosigan', dok će Antonija Mežnarić objasniti kako su


se mitološke priče od staroga vijeka do ranog kršćanstva prikazivale u obliku erotske umjetnosti. Bit će održana i radionica pisanja eroticpunk romana, što je žanr koji još uvijek ne postoji, ali predviđa mu se velika popularnost. Na radionici će sudjelovati timovi od po četvoro ljudi, koji će kombinirajući razne punkerske podžanrove znanstvene fantastike (steampunk, atompunk, sandalpunk, cyberpunk…) s fantastikom i erotikom kreirati sinopsise za svoje romane.

U istom tonu bit će održana i radionica izrade bičeva te igra Oglaf Survival, gdje će svi fanovi ovog online stripa doći na svoje. U nešto ozbiljnijem tonu organizirana je i fantastična čitaonica na kojoj će afirmirani i neafirmirani autori čitati svoje priče te će biti održana prezentacija Eurocona, europske SF konvencije koja će se održati 2012. u Zagrebu.

Poseban događaj ovogodišnjeg Rikona je prva dodjela nagrada Artefakt, čiji je cilj promocija domaće produkcije spekulativne fikcije te nagrađivanje onih književnoumjetničkih djela za koje se smatra da su se te godine svojom kvalitetom posebno istaknula. Uz nagrade žirija, dodjeljuje se i nagrada publike, kao i nagrada za dječju književnost koju biraju oni kojima je ona i namijenjena.

Detaljni program Rikona 2010. kao i FAQ možete pronaći na stranicama udruge 3. zmaj, ljubitelja fantastike Rijeka.