NEPRIMJERENO

Fakultet političkih znanosti protiv počasnog doktorata svom bivšem studentu

28.03.2019 u 13:14

Bionic
Reading

Zagrebački Fakultet političkih znanosti pridružio se u četvrtak skupini od četiri fakulteta koja se protive da njihovo sveučilište dodijeli počasni doktorat zagrebačkom gradonačelniku i bivšem studentu toga fakulteta Milanu Bandiću.

Fakultetsko vijeće smatra neprimjerenim da se to visoko priznanje dodjeljuje aktivnim političarima, a pogotovo smatra neprimjerenim da se ono dodjeljuje zbog ulaganja proračunskog novca u razvoj i izgradnju javnih institucija, kaže se u kratkom priopćenju koje je s Fakulteta dostavljeno Hini.

Dodjela počasnog doktorata na temelju tog kriterija predstavljala bi loš presedan koji banalizira tu vrijednu titulu, šalje krivu poruku i dovodi u pitanje ugled Sveučilišta u Zagrebu, kaže se u priopćenju s izvanredne sjednice Vijeća Fakulteta političkih znanosti, na kojem je Milan Bandić diplomirao studij Općenarodne obrane i društvene samozaštite.

Sveučilište u Zagrebu pokrenulo je postupak dodjele počasnog doktorata Milanu Bandiću na prijedlog Muzičke akademije, za koji su iz te Ustanove kasnije rekli da je to prijedlog dekana Dalibora Cikojevića.

Prijedlogu su se usprotivili Filozofski fakultet, Prirodoslovno-matematički fakultet, Pravni fakultet i Arhitektonski fakultet, dok je trećina članova Vijeća Muzičke akademije zatražila izvanrednu sjednicu toga vijeća.

U srijedu je pred zgradom Rektorata održan prosvjed više stotina članova akademske zajednice, prema nekim medijskim izvještajima i gotovo dvije tisuće njih, koji su izrazili protivljenje prijedlogu te ocijenili da sadašnji trenutak spada u najcrnje dane Sveučilišta, zbog čega se istinski srame.