Zuckerberg se pohvalio

Facebook otkrio nove pokušaje manipuliranja američkim izborima

31.07.2018 u 22:47

Bionic
Reading

Facebook je otkrio nove pokušaje političkog manipuliranja sa svoje platforme kako se u Sjedinjenim Državama približavaju izbori za Kongres u studenom, ali nisu pronašli počinitelje, priopćila je u utorak ta društvena mreža i dodala da je zatvorila sporne račune i stranice.

Ističući da ne zna tko stoji iza te "koordinirane" akcije, kompanija ipak ocjenjuje da "dio tih aktivnosti podsjeća na ono što je (Facebook) utvrdio u slučaju Agencije za pretraživanje interneta (IRA) "u vrijeme predsjedničkih izbora 2016.

Najveća društvena mreža u svijetu rekla je također da je otkrila "vezu" između zatvorenih računa i "računa IRA-e koji su ugašeni lani".

Otkrivene su i zatvorene 32 stranice i računa Facebooka i Instagrama. Najstariji je otvoren u ožujku 2017. a najnoviji u svibnju 2018.

Kao što je bilo s objavama za koje je na američkim predsjedničkim izborima 2016. bilo utvrđeno da su politička manipulacija, tako su i zatvoreni računi i stranice obilovali polemičkim temama koje mogu dodatno povećati napetosti u američkom društvu.

Tako Facebook u utorak navodi da je na jednoj njegovoj stranici objavljen poziv na prosvjede protiv "fašizma" u Washingtonu idućeg tjedna.

  • +19
Mark Zuckerberg na saslušanju zbog manipulacija na Facebooku. Izvor: Pixsell / Autor: Douliery Olivier/ABACA/PIXSELL

Usto je čelništvo kompanije reklo na telefonskoj konferenciji da su o svemu obavijestili američku policiju i kongresnike.

Kompanija dodaje da su oni koji stoje iza tih pokušaja manipulacije sakrili svoje tragove puno vještije nego što je viđeno u istrazi metoda IRA-e, ruske "farme trolova".

"Sigurnost je utrka u naoružavanju", komentirala je potpredsjednica kompanije Sheryl Sandberg.

"Naišli smo na odlučne, dobro financirane protivnike koji nikad ne odustaju i uvijek mijenjaju taktiku", rekao je Mark Zuckerberg.