FOTOMONTAŽA SANADERA

Faber optužio Klečaka da laže

01.12.2008 u 17:16

Bionic
Reading

Ravnatelj policije Vladimir Faber optužio je mladog dubrovačkog SDP-ovca Nikšu Klečaka da je lagao kad je rekao da ga je policija privela kako bi se zaštitio lik i djelo Ive Sanadera te da je grubo dezinformirao javnost u svrhu diskreditacije policije

Spreman sam na kritike i komunikaciju s javnošću, ali nećemo dopustiti da se policija izvrgava lažima, prema kojima radimo u korist neke političke stranke. To je pamflet i to je loše', kazao je ravnatelj policije Vladimir Faber povodom slučaja privođenja Nikše Klečaka, predsjednika dubrovačkog Foruma mladih SDP-a, kojeg je policija privela jer se na njegovoj Facebook grupi pronašla fotomontaža Ive Sanadera u nacističkog uniformi.

Faber je objasnio da je do istrage o spomenutoj fotomontaži došlo nakon što su politički stručnjaci za kompjuterski kriminalitet utvrdili da na Facebooku postoji sadržaj u kojem su prisutni nacistički simboli.

'Budući da je to prema hrvatskim zakonima predstavlja kažnjivu radnju, pokrenuta je uobičajena policijska procedura, o kojoj nisu bili obavještajni ravnatelj i ministar policije. Analizu su obavili djelatnici PU dubrovačko-neretvanske, koji su se s obzirom na pravnu nedorečenost sadržaja obavili su konzultacije s Općinskim državnim odvjetništvom te su utvrdili da se radi o prekršaju', kazao je Faber.

Radi prikupljanja dokazana nadležni je sud potom izdao naredbu za pretragu stana i računala kod osobe za koju se sumnjalo da je administrator Facebook grupe.

'Kako kod gospodina Klečaka nisu pronađeni dokazi te je policija nastavila istrigu radi utvrđivanja počinitelja', kazao je Faber.

Klečak, dodao je, nije imao primjedbi na policijski rad, ali je nakon toga neistinito i zlonamjerno informirao javnost o razlozima policijskog postupanja.

'Izjavom da mu je u policiji neformalno rečeno da je nalog stigao iz Zagreba i da se prema njemu postupa zato što je prijetnja premijeru Sanaderu te što je šest tisuća ljudi usmjerio protiv premijera potpuno je netočno i predstavlja grubo dezinformiranje javnosti', istaknuo je Faber.

Priznao je da policija, iako je radila sukladno zakonu, mogla biti taktičnija prema Klečaku. Ocijenio je da je Klečak želio narušiti ugled policijskih djelatnika i policije zbog ranijeg postupanja policajaca prema njemu. Klečak je, naime, bježao policiji, koja je njegov bijeg protumačila kao napad automobilom na službenu osobu.

Nakon što je javnost obavijestio o privođenju iz dubrovačke policije su preko Dubrovačkog lista pokušali diskvalificirati Klečaka kao pedofila i narkomana. Ravnatelj policije nije se, međutim, očitovao o takvom neprofesionalnom ponašanju.

Faber je najavio da će se zbog nedorečenosti promijeniti zakon kojim se regulira kažnjavanje veličanja zločinačkih režima promijeniti odredbe Zakon o prekršajima.

Najavio je da će se učinci policijske borbe protiv veličanja fašističkih i nacistički režima osjetiti još večeras. Faber je otišao bez da je odgovorio na brojna novinarska pitanja. Naročito na pitanja zašto policija je istraži mnoge ustaške Facebook grupe na kojima se otvoreno agitira za taj zločinački pokret.

S druge strane, mnogi svjetski lideri potput George Busha, Angele Merkel, Silvia Berlusconija i pape Bendikta XVI također su se našli kao žrtve fotomontaža u nacističkim/fašitičkim uniformama, ali nitko od njih nije alarmirao policiju da istražuje autore tih radikalnih satiričkih kreacija.