SMJENA PO KARAMARKU

'Faber je repozicioniran unutar pobjedničke ekipe'

19.06.2009 u 07:00

Bionic
Reading

Dosadašnji ravnatelj policije Vladimir Faber smijenjen je i službeno. Karijeru će nastaviti kao državni tajnik u MUP-u, a na njegovu je poziciju privremeno postavljen Oliver Grbić.

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor i ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko dvadesetak minuta su se upinjali u Vladi objašnjavati novinarima nakon sjednice Vlade u petak da bivši ravnatelj Vladimir Faber 'nije smjenjen ni degradiran' već je 'preraspodijeljen na drugu funkciju' i postao državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova koji će se baviti i 'novim ustrojem MUP-a', piše Business.hr

'Ja bih stvari drugačije postavio. Pobjednička ekipa pojačana je vrsnim profesionalcem. Idemo dalje. Faber je repozicioniran unutar pobjedničke ekipe. S centarfora na prednjeg veznog igrača. Kao selektor sam zadovoljan jer imam jaču ekipu', rekao je Karamarko.'Dopustite da raspoređujemo ljude kako nam to odgovara, ovo nije smjena', ustvrdio je Karamarko, ističući da će MUP nastaviti raditi na svim poslovima koje je započeo.

Na pitanje kojim će se poslovima Faber ubuduće baviti Karamarko je kazao da će kao novi državni tajnik raditi na novim zakonima, usklađenima s pravilima EU te preustroju policije koji će uskoro uslijediti.

Oliver Grbić

'Faber je odličan poznavatelj europskih policija, posebno Bavarske i njegovo iskustvo uvelike će koristiti', dodao je ministar.

Kao ni potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor Karamarko nije želio govoriti o konkretnim razlozima Faberovog odlaska s čela Ravnateljstva policije te odgovoriti na pitanje je li u svom radu Faber učinio nešto pogrešno.

'Promjene su učinjene u cilju poboljšanja sustava javne vlasti. Sve je učinjeno da sustav bude čvršći i učinkovitiji', ustvrdila je Kosor.

Dodala je da će načelnik PU Primorsko-goranske Oliver Grbić biti privremeni ravnatelj policije dok se ne raspiše i ne provede natječaj za tu dužnost.

Grbić glasi za jednog od najuspješnijih načelnika policije, koji se posljednjih godina istaknuo rezultatima u borbi protiv krijumčara droge na području Rijeke i Kvarnera te razbijanjem nekoliko reketarskih organizacija i korupcijskih lanaca.

Osim rezultatima, u javnosti se nije osobito isticao i ne pripada političkim ni stranačkim lobijima u riječkoj regiji.

Mediji su objavili kako se Karamarko kod premijera Sanadera jako založio za Faberov ostanak u policiji.

'Faber je dio uspješnoga policijskog tima kojem je na čelu i bilo bi besmisleno da čovjek s takvim iskustvom i rezultatima napusti sustav. Smatram da je njegovo sudjelovanje u radu policije imalo velik utjecaj na niz uspješno završenih obrada. Bila bi velika šteta za sustav da se to prekine', izjavio je Tomislav Karamarko za Jutarnji list.

Kao razlog smjene Vladimira Fabera navodi se afera nabavke vojnih kamiona, odnosno upletenost Berislava Rončevića. Jutarnji doznaje da će idući tjedan biti obavljen još jedan informativni razgovor s bivšim ministrom obrane, a nakon toga će policija izvijestiti o rezultatima.

No HDZ-ov član istražnog povjerenstva za vojne kamione Andrija Hebrang kaže da je u iskazu pred povjerenstvom Faber otklonio Rončevićevu umiješanost.

Premijer Sanader, uz formalne propuste koje navodi, kao razloge Faberove smjene spominje i njegovu nelojalnost te netrpeljivost prema premijerovu kabinetu i HDZ-u.

Neki tvrde da se na više mjesta Faber žalio da mu HDZ i vrh Vlade otežavaju rad. Međutim, nekoliko bliskih prijatelja Vladimira Fabera tvrdi da je on i žrtva intriga u MUP-u te da je podmetanjima o ogovaranju premijera cilj bio ono što se i dogodilo - njegova smjena.

Kap koja je prelila čašu navodno je bila Faberova nepopustljivost prema pokušaju politike da utječe na neke kriminalističke obrade te nezadovoljstvo njegovim kadrovskim potezima.