OTKRIVEN MISTERIJ

Evo zašto se Kerumu žuri prodati Hajduk!

21.12.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Splitski gradonačelnik prije samo nekoliko mjeseci tvrdio je da proširenje Zapadne obale ispred njegova hotela Marjan Split neće koštati ni kune. U proračunu je, pak, za tu namjenu predvidio 70 milijuna kuna, a većinu novca namjerava namaknuti prodajom dionica splitskog kluba

Splitsko Gradsko vijeće u četvrtak će konačno raspravljati o prijedlogu za prodaju 30 posto dionica Hajduka u gradskom vlasništvu, koji je gradonačelnik Željko Kerum iznenada poslao prošlog tjedna. Oporba se naoštrila, raspravu o Hajduku vide kao priliku da gradonačelniku zapapre na pitanju koje u Splitu povlači najviše pozornosti javnosti, no Kerum je po svemu sudeći osigurao potrebnu većinu: vijećnica Stranke umirovljenika Milica Cipci, presudna 'trinaesta ruka', najavila je da će glasovati za prelazak kluba u privatne ruke.

Situacija se, međutim, ovog tjedna iznenada zakomplicirala – Jako Andabak, najizgledniji kupac gradskih dionica, predomislio se i objavio da ne želi ulaziti u Hajduk 'na silu', kada ne postoji konsenzus. I Kerum se potom predomislio, smijenio Joška Svagušu i odlučio raspisati javni natječaj za novog predsjednika. Sve će, kaže, biti po Kodeksu na kojemu je Torcida ustrajavala pune tri godine, a po kojemu politika konačno mora skinuti šape sa splitskog kluba.

Zašto se, međutim, gradonačelnik uopće odlučio na hitnu prodaju gradskih dionica? Osim političke koristi, čini se da postoje i prilično opipljivi materijalni motivi. Kerum, naime, novcem od prodaje Hajduka namjerava proširiti Zapadnu obalu ispred svoga hotela Marjan!

Priča doista zvuči nevjerojatno, no potpuno je točna i vrlo se lako može iščitati iz splitskog proračuna za iduću godinu. Njime se, naime, predviđa da se 46 milijuna kuna od prodaje dionica Hajduka preusmjeri u 'izgradnju objekata i uređenje komunalne infrastrukture', u dio gdje kronično nedostaje novca. U programu 'izgradnje objekata i uređenja komunalne infrastrukture', pak, najznačajniji i praktički jedini veliki projekt koji bi se u Splitu trebao ostvariti u 2011. godini jest - Zapadna obala.

Investicija bi trebala odnijeti točno 70 milijuna kuna i pojest će gotovo trećinu novca predviđenog za gradsku komunalnu infrastrukturu. Usporedbe radi, to je točno tri puta više novca nego što će se potrošiti na komunalno opremanje zapuštenih istočnih dijelova grada i gotovo dvadeset puta više nego što će se uložiti u izgradnju Vukovarske ulice, najznačajnije splitske prometnice u izgradnji, a u izgradnju vodovoda i kanalizacije Split će u idućoj godini uložiti tek 8,4 milijuna kuna.

Sam Željko Kerum, pak, prije samo nekoliko mjeseci tvrdio je da proširenje Zapadne obale 'Split neće koštati ni kune', jer će se pronaći privatni financijeri. Čini se da ipak nije govorio istinu, koštat će 70 milijuna puta više…