'TRAG OSTAJE'

Evo zašto je Senat razriješio Previšića

03.10.2016 u 19:30

Bionic
Reading

Senat Sveučilišta u Zagrebu razriješio je dužnosti dekana Filozofskoga fakulteta Vlatka Previšića jer prema mišljenju Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta nakon navršene 71. godine života više ne može obnašati dužnost dekana, priopćio je Senat

Senat Sveučilišta u Zagrebu je na današnjoj izvanrednoj sjednici s 55 glasova za, tri glasa protiv i uz četiri suzdržana glasa potvrdio Odluku rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa od 3. listopada 2016. o suspenziji Vlatka Previšića, čime je on razriješen dužnosti dekana Filozofskoga fakulteta. 

Kao ključni razlog suspenzije Boras je naveo Perišićevu dob prema mišljenju resornoga ministarstva te je istaknuo da je riječ o profesoru zavidne znanstvene karijere, koji je ostavio značajan trag u djelovanju i razvoju Filozofskoga fakulteta.

Sa 60 glasova za i uz dva suzdržana glasa Senat je prihvatio Borasov prijedlog da se obnašateljem dužnosti dekana Filozofskoga fakulteta imenuje Željka Holjevca, dosadašnjega prodekana za organizaciju i razvoj, kojega je i ovlastio da osigura nesmetan početak nove akademske godine i redovito odvijanje nastave te svih djelatnosti FF-a.

Holjevac također u sljedećem razdoblju mora osigurati provedbu izbora za Studentski zbor Filozofskoga fakulteta, a potom konstituiranje i rad Fakultetskoga vijeća te izbor novoga dekana Filozofskoga fakulteta.

Tko su vršitelji/ce dužnosti prodekan/ic/a?

Budući da su razrješenjem Previšića s dužnosti razriješeni i dosadašnji prodekani Filozofskoga fakulteta, Senat je na današnjoj sjednici potvrdio jednoglasno prihvativši imenovanje pet obnašatelja odnosno vršitelja dužnosti prodekana FF-a pa je obnašateljem dužnosti prodekana za poslovanje imenovan Domagoj Tončinić, prodekanice za studijske programe i cjeloživotno obrazovanje Ivana Franić, prodekana za znanost i međunarodnu suradnju Tin Turković, prodekana za studente Marko Alerić te prodekana za organizaciju i razvoj Ivan Markić

'Senat Sveučilišta u Zagrebu i rektor Boras na sjednici su istaknuli da od svih članova akademske zajednice, zaposlenika i studenata očekuju poštovanje sveučilišnih institucija, Statuta i zakona te ih pozvali da u svome radu na Sveučilištu djeluju kroz institucije sustava i da se suzdrže od izvaninstitucijskoga djelovanja, uz ostvarivanje međusobnoga konstruktivnog i akademskog dijaloga', zaključuje se u priopćenju Senata.

U međuvremenu također valja podsjetiti da je njihova odluka važna i s obzirom na to da je za večeras u 20 sati sazvan Plenum FFZG-a, na kojem će se raspravljati o mogućoj blokadi jer upozoravaju da pitanje odgovornosti oko cijele situacije ne izuzima ni rektora Borasa.