ZBUNJENI DJELATNIK

Evo zašto je Brkić već proglašen ministrom

09.03.2016 u 12:02

Bionic
Reading

Dok premijeru Tihomiru Oreškoviću sa svih strana pristižu prijedlozi koga da pozove na intervju za novog ministra branitelja, ministarstvo gospodarstva jednog od potencijalnih kandidata već je počelo oslovljavati ministrom. Radi se o Milijanu Brkiću, čije se ime na dopisu iz ministarstva Tomislava Panenića navodi uz titulu - ministar branitelja. Panenić se kasnije ispričao zbog greške, te najavio istragu

Dopis pod nazivom 'Dostava očitovanja o normativnoj upotrebi pečata za pravne ili fizičke osobe', javlja Hrvatski radio Rijeka, dostavljen je i svim ministrima u Vladi RH, a kao čelni čovjek bez ikakvog upitnika ili zagrade ispod naslova 'Ministarstvo branitelja' kao ministar je naveden Milijan Brkić.

No on je tek jedan od kandidata među kojima premijer Tihomir Orešković mora pronaći osobu od svog povjerenja, koju će potom predložiti na odobrenje Hrvatskom saboru.

Na upit tportala radi li se o pogrešci, iz Ministarstva gospodarstva odbili su usmeno odgovoriti. Naknadno, priopćili su da je taj dopis pripremala Agencija za investicije i konkurentnost, u sklopu svojih redovnih aktivnosti vezanih uz poboljšanje poslovne klime.

'Riječ je o nenamjernoj pogrešci autora dostavne liste, kao popratnog priloga dopisa. Ministarstvo profesionalno i odgovorno obavlja poslove iz svoje nadležnosti te još jednom naglašavamo kako je ovdje riječ o nenamjernoj ljudskoj pogrešci', poručili su iz Samostalnog odjela za odnose s javnošću Ministarstva gospodarstva.

Pismeno objašnjenje stiglo je i iz Agencije za investicije i konkurentnost.

'Ovim putem željeli bismo Vas obavijestiti kako se radi o izoliranom slučaju i nenamjernoj pogrešci djelatnika koji je izrađivao dostavnu listu te je pogrešno protumačio podatke iz medija u trenucima sastavljanja iste. Zbog omaške u izradi dostavne liste navedenog dopisa Agencija za investicije i konkurentnost upućuje ispriku Ministarstvu gospodarstva i cjelokupnoj javnosti', stoji u objašnjenju koje potpisuje Andrea August, pomoćnica ravnatelja za konkurentnost u Sektoru za konkurentnost Agencije za investicije i konkurentnost.

Na telefonske upite i poruke ministar Tomislav Panenić nije odgovorio. U kratkoj izjavi, kasnije se obratio javnosti i ispričao se zbog dopisa, te rekao je da je riječ o tehničkoj pogrešci. Najavio je istragu i sankcije za odgovorne.

'Naravno ja sam pokrenuo i internu istragu da se utvrdi točna odgovornost. To je skroz na kraju liste, ja jesam, potpisao prvu stranicu gdje je sadržaj teksta, a dostavnu listu nisam pregledavao. Utvrdit ćemo tko je krivac pa ćemo poduzeti mjere', rekao je ministar Panenić.

Hrvatski premijer Tihomir Orešković prije nekoliko je dana u Bruxellesu izjavio da se nada kako će imati više kandidata od kojih će moći birati.

'Kada izaberemo ministra branitelja, onda ću vam to iskomunicirati', rekao je Orešković.

Inače, dokument u kojem se Milijan Brkić navodi kao ministar branitelja datiran je 3. ožujka a možete ga pregledati OVDJE