novi ministri

Ovaj HNS-ov trojac Plenković je namamio u Vladu: Tko su zapravo?

08.06.2017 u 06:37

Bionic
Reading

HNS je u srijedu navečer prelomio: Ide se u koaliciju s HDZ-om, a zauzvrat stranka koju je do jučer vodio Ivan Vrdoljak dobiva mjesto potpredsjednika Vlade i tri ministarske fotelje. Predrag Štromar osigurao je sebi titulu potpredsjednika Vlade, a uz to će biti ministar graditeljstva. Blaženka Divjak uzima stolac Pavi Barišiću te postaje ministrica znanosti i obrazovanja, a novi ministar pravosuđa bit će Ranko Marijan

Štromar, koji je očito imao ključnu ulogu u pregovorima s HDZ-om, do lokalnih je izbora bio varaždinski župan, no u drugom je krugu izgubio od bivšeg stranačkog kolege Radimira Čačića. Rođen je 1969. godine u Varaždinu, a diplomirao je 1993. na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Iste godine počinje raditi u tvrtki Prehrana, u kojoj napreduje do šefa financija. Godine 2002. prelazi u Inu, u kojoj je bio direktor varaždinske regije. U Ini je ostao tri godine, a nakon toga postaje zamjenik župana, potom i župan. Iako mu se u službenoj biografiji to ne navodi, Štromar je nekoliko mjeseci u 2008. i 2009. godini bio zaposlenik tvrtke Coning Ecogradnja.

Član je HNS-a od 1991., a u svojoj biografiji navodi da ga je bivši predsjednik Stjepan Mesić odlikovao za 'osobite zasluge u gospodarstvu za uspješno provođenje projekta izgradnje škola po modelu javno-privatnog partnerstva'. Štromarovi hobiji su vinogradarstvo i podrumarstvo.

Vrućim krumpirom znanim kao kurikularna reforma bavit će se Blaženka Divjak, profesorica s varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike. Rođena je 1967. u Varaždinu, cijeli je život posvetila matematici, koju je i doktorirala 1998. Autorica je više 50 znanstvenih i 30 stručnih radova, izlagala je na 50 konferencija, napisala je sedam knjiga, od čega su dvije sveučilišni udžbenici iz matematike.

Koordinirala je i vodila 14 nacionalnih i međunarodnih znanstvenih i razvojnih projekata.

Ministar pravosuđa vjerojatno će postati sudac Vrhovnog suda Ranko Marijan. On je rođen 1954. u Karlovcu. Pravo je diplomirao u Zagrebu 1978., a sudac Vrhovnog suda već je 13 godina. Prije toga bio je sudac Županijskog i Općinskog suda u Zagrebu. Od 2000. do 2001. bio je zamjenik ministra pravosuđa Stjepana Ivaniševića u mandatu vlade Ivice Račana.

Bio je i kandidat za predsjednika Vrhovnog suda 2005. godine, ali se u zadnji čas povukao jer u Saboru nije dobio konsenzus svih stranaka. Iako su se SDP i HDZ složili da prihvate prijedlog predsjednika Stjepana Mesića i imenuju ga na čelno mjesto Vrhovnog suda, tome su se usprotivili IDS, HSP te nezavisni zastupnici Ivo Banac i Ivo Lončar.

Zamjerili su Marijanu suđenje iz osamdesetih, kad je Dobroslava Paragu osudio za delikt mišljenja. ‘Vadili’ su mu i suđenje protiv Soroseve fondacije, odnosno Instituta Otvoreno društvo, zbog sumnje u utaju poreza u devedesetima. 

Zanimljivu epizodu doživio je 1998. godine, kad je u sporu Ministarstva obrane protiv tadašnjeg novinara Globusa Davora Butkovića presudio u korist Ministarstva obrane. Nekoliko dana kasnije, u drugom procesu, oslobodio je novinara istog tjednika, kojega su zbog klevete tužila 22 ministra vlade Zlatka Mateše.

  • +6
Središnji odbor HNS-a u hotelu Sheraton Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL