ODLIKOVANJA ISTAKNUTIMA

Evo tko se pojavio na Josipovićevom 'partyju' u HNK

26.06.2014 u 09:53

  • +23

Svečani koncert u Hrvatskom narodnom kazalištu povodom Dana državnosti

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

Bionic
Reading

Na prigodnoj svečanosti povodom Dana državnosti, predsjednik Republike Ivo Josipović dodijelio je sinoć u Zagrebu 11 odlikovanja istaknutim pojedincima, tvrtkama i udrugama za osobite zasluge i doprinose

U nazočnosti predstavnika najviših državnih tijela, veleposlanika akreditiranih u Hrvatskoj, predstavnika gospodarskih, znanstvenih, kulturnih i sportskih organizacije te poglavara vjerskih zajednica, Josipović je na svečanosti u zagrebačkom HNK svima čestitao Dan državnosti i istaknuo da se svi s ponosom sjećamo saborske odluke o samostalnosti i suverenosti Hrvatske od prije 23 godine.

Podsjetio je na težak put koji je Hrvatska morala prijeći da kroz nametnuti rat izbori slobodu te postane priznata i uvažena kao ravnopravna članica svjetskih institucija.

Odlikovanja su primili razvodnik Ivan Gagić, glazbeni dvojac 2Cellos, gospodarstvenik Ante Mandić, biologinja Iva Tolić, inovator Mate Rimac, sportaš Ivan Mikulić, poljoprivrednica Martina Petrović, povjesničarka umjetnosti Vera Horvat Pintarić, DNA laboratorij Genos d.o.o., metalni obrt 'Josip Pleško' i splitska Udruga MoST

Predsjednik Josipović podsjetio je na sve koji su dali živote i zdravlje za domovinu, na branitelje i civilne žrtve. Hrvatska je država europskih vrijednosti, te ima pojedince sportaše, znanstvenike i gospodarstvenike u svjetskom vrhu, kazao je.

Josipović je upozorio da postoji i druga Hrvatska, zemlja nezaposlenih i gladnih, koje su teška kriza, loše upravljanje ili pljačka doveli na rub egzistencije. Među njima je posebno istaknuo generacije mladih i najobrazovanijih koji nemaju zaposlenja.

Prisjetio se i katastrofe koja je zadesila Slavoniju, ali i nesebične pomoći koju je cijela Hrvatska iskazala prema stradalom području. Stoga se kritički osvrnuo na birokratske prepreke koje su onemogućile da pomoć dođe gdje je namijenjena.

Nema bježanja od navedenih problema, nego se moraju provesti reforme oko kojih je potrebno ostvariti politički koncenzus, kazao je Josipović i upozorio da će Hrvatska biti u velikim problemima i postati zemlja na margini Europe, ako se ne pokrene njezino gospodarstvo i ne postigne socijalna pravda.

Pojedinci koji su dobili odlikovanja su metafora uspjeha i Hrvatska kakvu želimo, kazao je predsjednik Ivo Josipović.

Razvodnik Ivan Gagić odlikovan je Redom hrvatskog trolista za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku u pomoći građanima poplavljenih područja, te za požrtvovnost, hrabrost i čovječnost koju je iskazao.

Glazbeni dvojac 2Cellos odlikovan je Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za kulturu. Oni su svojim glazbenim uspjesima osvojili svijet i dali osobiti doprinos u kulturi i promociji Hrvatske u svijetu.

Ante Mandić
odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Blaža Lorkovića za osobite zasluge za gospodarstvo i poticanje gospodarskog i društvenog razvitka Hrvatske. On je predsjednik uprave tvrtke IN2 d.o.o. koja drži poziciju jedne od vodećih softverskih tvrtki u regiji, te zapošljava preko 450 ljudi u šest država regije.

Biologinja Iva Tolić dobila je Red Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića za znanost za osobiti doprinos razvoju znanosti Republike Hrvatske. Ona se nakon velikih znanstvenih uspjeha na istraživanju starenja u inozemstvu vratila raditi u Hrvatsku.

Inovator i gospodarstvenik Mate Rimac odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Nikole Tesle za osobite zasluge za inovatorstvo na području razvoja projekata pogonskih i baterijskih sustava te sportskih električnih vozila visokih performansi.

Ivan Mikulić dobio je Red Danice hrvatske s likom Franje Bučara za sport za osobiti doprinos hrvatskom sportu i promicanje sporta osoba s invaliditetom.

Za osobiti doprinos razvoju poduzetništva u poljoprivredi dvadesetšestogodišnjoj predsjednici skupštine Poljoprivredno–uslužne zadruge 'LETA' iz Vukojevaca i nositeljici titule najbolje mlade hrvatske poljoprivrednice Martini Petrović dodjeljen je Red hrvatskog pletera.

Akademinja Vera Horvat Pintarić, dugogodišnja profesorica povijesti umjetnosti na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, autorica brojnih radova kojima je 'koračala ispred vremena', dobila je Red Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića za znanost, za osobiti doprinos razvoju znanosti Republike Hrvatske.

Povelje Republike Hrvatske dodijeljne su tvrtkama Genos d.o.o. i Obrtu 'Josip Pleško' za izniman doprinos gospodarskom razvitku, te Udrugi MoST za osobiti doprinos u rješavanju problema beskućništva.

Tvrtka Genos d.o.o., prvi je privatni DNA laboratorij u široj regiji i jedna od vodećih znanstvenih institucija u Hrvatskoj, te zapošljava deset doktora znanosti i devet doktoranata.

Obrt 'Josip Pleško' iz Zaboka bavi se obradom metala za prehrambenu, procesnu i kemijsku industriju koja je prepoznata na domaćem i inozemnom tržištu, a čiji je prihod kao i broj zaposlenih u jeku gospodarske krize vidno rastao.

Udruga MoST je inicijator projekta neformalne mreže Prihvatilišta za beskućnike, koja okuplja sve organizacije, udruge i institucije koje se bave problematikom beskućništva, čime je dala veliki doprinos osvještavanju problema beskućništva, siromaštva i isključenosti u Splitu i cijeloj Hrvatskoj.