NANCY PELOSI

Evo tko je najviše rangirana žena u povijesti američke politike zbog koje Trump ima glavobolje

14.01.2019 u 19:46

Bionic
Reading

Nancy Pelosi početkom siječnja postala je najmoćnija žena američke politike nakon pobjede demokrata u Zastupničkom domu. Šef većine u Zastupničkom domu Kongresa zapravo je treća osoba u državi nakon predsjednika Donalda Trumpa i potpredsjednika Mikea Pencea, a tportal donosi portret Nancy Pelosi

Pobjedom u utrci za predsjednika Zastupničkog doma američkog Kongresa, u kojoj je za nju glasalo 220 zastupnika, a za njezina protukandidata, republikanca Kevina McCarthyja, njih 192, Pelosi je postala glavna protivnica republikancu i američkom predsjedniku Trumpu, s kojim je i ranije imala nesuglasice. Njezina pak uvjerljiva pobjeda ocijenjena je kao povijesni povratak političarke koja je već obavljala tu funkciju.

Američki Kongres je svoju prvu ovogodišnju sjednicu u novom sazivu poslije parlamentarnih izbora započeo rekordnim brojem žena i predstavnika manjina, a sam Kongres započeo je svoj rad u svjetlu nesuglasica s Bijelom kućom o proračunu i financiranju zida na granici s Meksikom. Analitičari ističu kako će pobjedom Nancy Pelosi u Zastupničkom domu aktualni američki predsjednik imati razloga za dodatne glavobolje.

Nancy Pelosi rođena je 1940. godine u Baltimoreu u američko-talijanskoj obitelji snažno povezanoj s politikom. Njezin otac Thomas D'Alesandro mlađi bio je gradonačelnik Baltimorea iz redova demokrata, a kao djevojčica pomagala mu je voditi zabilješke o tome tko mu duguje političke protuusluge. Njezin brat Thomas D'Alesandro III također je bio gradonačelnik njezina rodnog grada u kojem je završila katoličku srednju školu za djevojke.

>>> Demokrati osvojili Zastupnički dom, Trumpovim republikancima ostala većina u Senatu

Nakon završene srednje škole Nancy Pelosi odlazi u glavni grad te diplomira političke znanosti na katoličkom koledžu Trinity. Potom odlazi u San Francisco te se aktivira u radu Demokratske stranke, a tamo i zasniva obitelj sa suprugom Paulom Pelosijem, inače bankarom, s kojim je do 30. godine već imala petero djece.

Kućanica i političarka

Poprilično aktivna u radu kalifornijskog ogranka Demokratske stranke, Nancy Pelosi se 1976. godine pridružuje predizbornoj kampanji kalifornijskog guvernera Jerryja Browna, a u godinama koje slijede postaje jedna od najuspješnijih agitatorica stranke u toj američkoj saveznoj državi. Iako politički aktivna, Nancy Pelosi čitavo je vrijeme kućanica pa se tek 1987. godine, nakon što joj najmlađe dijete odlazi na studij, odlučuje kandidirati za Kongres. Snažnom agitacijom prikuplja nekoliko tisuća novih članova Demokratske stranke, a u dva mjeseca kampanje uspijeva namaknuti gotovo milijun dolara donacija.

  • +6
Nancy Pelosi Izvor: Profimedia / Autor: N. N.

Od njezina izbora u Zastupničkom domu, u kojem zastupa 8. Kongresni okrug Kalifornije koji pokriva San Francisco, Pelosi uživa reputaciju ljevičarke, a njezin izbor na čelo demokratske frakcije Kongresa često se uzima kao znak početka dominacije ljevice nad Demokratskom strankom. Kao veteranka politike, Pelosi 2007. godine kao čelnica demokratske većine postaje predsjednica Zastupničkog doma, čime prvi put postaje najmoćnija žena Sjedinjenih Država. U tom je razdoblju zadavala poprilične glavobolje tadašnjem predsjedniku Georgeu W. Bushu blokiravši mu mnoge prijedloge.

Busheva oštra protivnica

Pelosi se, naime, žustro protivila ratu u Iraku, kao i pokušaju Busheve administracije da privatizira sustav socijalne pomoći, a još otprije postaje poznata po zalaganju za prava LGBT zajednice i oboljelih od AIDS-a. Oštro se protivila i nošenju poluautomatskog oružja, mučenju ratnih zarobljenika te se zalagala za uklanjanje spomenika iz američkog Građanskog rata kojima se slave junaci Konfederacije. Štoviše, naredila je uklanjanje spomenika južnjačkom generalu Robertu R. Leeju iz dvorane slavnih u Kapitolu.

Pelosi je aktivna i po pitanju migranata i izbjeglica, protivi se postavljanju deset zapovjedi u javnim ustanovama, a zalaže se za legalizaciju marihuane i pravo na pobačaj.

Budući da nikad nije skrivala nezadovoljstvo politikom Donalda Trumpa, prije izbora za Kongres zaprijetila je američkom predsjedniku paklom ukoliko postane čelnica Donjeg doma. Čim je ostvarila cilj, Pelosi je poslala poruku Trumpu kako ni u kojem slučaju neće prihvatiti njegov prijedlog o izgradnji tzv. zaštitnog zida na granici s Meksikom.

Pakao za Trumpa

'Demokratski Kongres radit će na rješenjima koja nas zaokupljuju jer svima nam je dosta podjela', izjavila je Pelosi za vrijeme kongresne kampanje, najavivši time 'povrat ustavnih ovlasti i protuovlasti'. Kako Zastupnički dom glasuje za nacrte zakona Bijele kuće, Pelosi s obzirom na funkciju i moć može blokirati republikanske prijedloge, ali i pokrenuti postupak za svrgavanje Trumpa ukoliko se započne s istragama o dosluhu Trumpovih ljudi s Moskvom u predsjedničkoj kampanji 2016. godine. Iako se protivila postupku opoziva navodeći kako bi time samo narasla Trumpova popularnost, analitičari ne isključuju njezinu promjenu stava, osobito ukoliko posebni tužitelj Robert Mueller predstavi konkretne dokaze o ruskom uplitanju u američke izbore.

>>> Neviđena kriza u SAD-u: Čak 800 tisuća službenika ne dobiva plaće zbog Trumpovog zida, gube se milijarde

Više o njezinim stavovima znat će se nakon što 29. siječnja održi svoj govor o stanju nacije na zajedničkoj sjednici Kongresa.

Nancy Pelosi smatra se jednom od najimućnijih članova Kongresa, a dobar dio tog bogatstva može zahvaliti poslovima sa suprugom koji uključuju investicije u kalifornijske vinograde, nekretnine, pa i u klubove američkog nogometa. Majka je četiri kćeri i sina, a ima osam unuka. Uz sve to, nalazi vremena biti članicom predsjedništva nacionalne organizacije koja okuplja Amerikanke talijanskog porijekla.