napeto glasanje

Evo tko je glasao protiv ratifikacije Istanbulske konvencije, među njima i 14 HDZ-ovaca

13.04.2018 u 12:38

Bionic
Reading

Čak 30 zastupnika glasalo je protiv ratifikacije Istanbulske konvencije. Među njima je bilo i 14 HDZ-ovaca. Upravo se tom brojkom i spekuliralo uoči glasanja

Već uoči glasanja spekuliralo se da bi protiv ratifikacije Konvencije moglo biti 15-ak zastupnika HDZ-a. Protiv su na kraju, prema službenim podacima glasanja, bili Milijan Brkić, Ante Babić, Stevo Culej, Ivan Ćelić, Marija Jelkovac, Antun Kliman, Miro Kovač, Tomislav Lipoščak, Davor Lončar, Franjo Lucić, Davor Ivo Stier, Ivan Šipić, Petar Škorić i Miroslav Tuđman.

Na glasanju su bili, ali se nisu uključivali Božo Ljubić i Željko Raguž, HDZ-ovi zastupnici iz dijaspore.

Podijelio se i klub Mosta. Protiv su glasali Nikola Grmoja, Miro Bulj, Sonja Čikotić, Slaven Dobrović, Tomislav Panenić, Božo Petrov, Marko Sladoljev dok su za bili Ivana Ninčević-Lesandrić, Robert Podolnjak, Ines Strenja-Linić, Marko Vučetić, Tomislav Žagar i Hrvoje Runtić.

Protiv ratifikacije bio je i Kažimir Varda iz Bandićeve Stranke rada i solidarnosti, ali i HDS-ovci Branko Hrg i Goran Dodig.

Nezavisni Ivica Mišić također je bio protiv ratifikacije. Glas protiv dali su i Neovisni za Hrvatsku - Bruna Esih, Željko Glasnović i Zlatko Hasanbegović.

Protiv je bio Hrastov Hrvoje Zekanović, ali i Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku.

Bila su i dva suzdržana glasa - HDZ-ovog Ivana Šukera i nezavisnog Marina Škibole.

Na glasanju nije bilo ni potpredsjednika Sabora, zastupnika talijanske manjine Furia Radina.

Ante Pranić iz kluba Mosta te zastupnici Živog zida (njih troje) nisu uključivali prilikom glasanja.

Zbog bolovanja na glasanju nije bilo GLAS-ove Nade Turine Đurić, a nije bilo ni SDP-ovog Siniše Varge, koji je ranije najavio da neće doći.

Što se pak tiče opoziva Martine Dalić, očekivano oporba nije uspjela osigurati minimalno 76 potrebnih glasova za njenu smjenu. Plenković je pritom imao svoju sigurnu većinu, odnosno protiv zahtjeva oporbe glasalo je 76 zastupnika. Iako nakon odlaska Hrvoja Zekanovića iz vladajuće koalicije većinu čini 77 zastupnika, na današnjem glasanju nije bilo manjinskog zastupnika Furija Radina.