preskup projekt

Evo što se dogodilo u Švicarskoj kada su odlučili dati 5,1 milijardi eura za borbene zrakoplove

20.12.2019 u 18:24

Bionic
Reading

Švicarski parlament je u petak odobrio kupnju borbenih zrakoplova za 5,1 milijarda eura, ali je Socijalistička stranka, protiveći se tom preskupom projektu, odmah organizirala referendum kako bi Švicarci mogli odlučiti o tome

Obnova borbenih zrakoplova pretvorila se u političku trakavicu pošto su Švicarci 2014. na referendumu odbili kupnju 22 švedska zrakoplova Gripen grupacije Saab.

Unatoč tom neuspjehu, vlada želi čim prije obnoviti flotu protuzračne obrane, rekavši da američkim polivalentnim borbenim zrakoplovima tipa F/A-18 rok korištenja istječe 2030. "Ne budu li zamijenjeni na vrijeme, nakon 2030. Švicarska više neće moći štititi, a još manje obraniti svoj zračni prostor".

Kada je riječ o laganim borbenim zrakoplovima F-5 Tiger koji su još u uporabi, operativni su u službi zračne policije "samo danju i u prilikama dobre vidljivosti", navodi Bern.

Da bi to riješila, vlada je iznijela prijedlog o obnovi kapaciteta za obranu švicarskog zračnog prostora u iznosu do 5,1 milijardu eura.

Nakon višetjedne rasprave, dva doma švicarskog parlamenta u kojima većinu imaju stranke desnice i centra, na kraju su u petak prihvatili omotnicu vrijednu 5,1 milijardu eura kako je predložila vlada.

Ocijenivši taj iznos previsokim, Socijalistička stranka je odmah organizirala referendum ističući da "Švicarskoj ne trebaju luksuzni borbeni zrakoplovi".

"PS je siguran da su predimenzionirani borbeni zrakoplovi nekorisni za većinu zadaća koje obavljaju švicarske zračne snage. Nabavka laganih borbenih zrakoplova omogućila bi da se zajamči sigurnost švicarskog zračnog prostora štiteći interese poreznih obveznika", navodi stranka u priopćenju.

Budu li stanovnici dali vlastima zeleno svjetlo za obnovu zračne flote, o izboru zrakoplova odlučit će vlada.